OTKRIVAMO: Za koliko procenata se povećavaju plate i penzije - iKragujevac


Vesti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio  je da će učitelji i nastavnici od prvog januara 2016. godine dobiti povećanje plata od četiri posto, a zaposleni u visokom obrazovanju, gde je bilo najviše problema u pregovorima sa MMF, imaće dva posto veće plate. Penzionerima sledi linearno povećanje od 1,25 odsto, zdravstvo će, rekao je Vučić, dobiti povećanje plata od tri odsto, koliko i zaposleni u socijalnim ustanovama.


Prema njegovim rečima, svi penzioneri, nebitno da li su im ranije penzije smanjene ili ne, dobiće linearno povećanje penzija za 1,25 odsto.

On je rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1.736.154, od čega 60 odsto nije bilo suočeno sa smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i one sa većim primanjima - naglasio je Vučić 

On je ukazao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.
 MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Kako je rekao, opterećenje za penzije od 1,25 odsto predstavlja veće opterećenje po budžet od plata.

- Vojska i policija, uprkos oceni MMF da je policija preplaćena, a vojska dobro plaćena, takođe će dobiti povećanje od dva procenta poena - rekao je premijer Vučić.

Dodao je i da će akcize na gorivo biti povećane sa 137 na 139 dinara po litru.

Najveći problem je bio procenat povećanja plata u prosveti, najviše za univerzitetske profesore, jer MMF smatra da su preplaćeni - kaže Vučić.
Premijer je naglasio da za administraciju, zaposlene u Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu