"Tonus" hleb pod lupom inspekcija i javnosti - iKragujevac


Vesti

Hrana koju jedemo neretko je pod znakom pitanja. Čak i hleb koji je reklamiran kao zdrav, poželjan u ishrani dijabetičara, ovih dana je pod lupom nadležnih inspekcija i javnosti.

Po nalogu tržišne inspekcije, proizvođač je već uklonio izjavu koju nije mogao da dokaže, a to je da je hleb "tonus" pravljen po licenci Ruske akademije nauka. Ipak, sporne su i izjave da pomaže u lečenju raznih bolesti.

Na pakovanju hleba poruke koje obmanjuju kupce. To tvrde nadležni inspektori.

Objašnjavanju, prvo, "tonus" hleb nije hleb, jer se ne pravi od brašna. Drugo, tvrdnja da je lekovit i da pomaže u lečenju raznih bolesti, zakonom nije dozvoljena. Zbunjeni potrošači su u nedoumici da li je do juče zdrav hleb, danas uopšte bezbedan.
A da se registrovao, to bi proizvođaču olakšalo jer bi onda Ministarstvo zdravlja odredilo koje zdravstvene izjave mogu da stoje na deklaraciji. Zato su i pokušali još pre pet godina da hleb stave na listu dijetetskih proizvoda. 

Inspektori Ministarstva zdravlja će kontrolisati da li se nedozvoljeno reklamiraju ili iza njih stoje dokazi da su zaista dobri za naše zdravlje.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu