Problemi u javnim komunalnim preduzećima u Kragujevcu- kasne plate, nema kolektivnog ugovora - iKragujevac


Vesti

 Neisplaćene zarade, kašnjenje obračunskih listića, odlaganje potpisivanja kolektivnih ugovora, samo su neki od problema na koje nailazi inspekcija rada u preduzećima koja pripadaju državnom sektoru.
Svi ti problemi pogodili su Javno- komunalna preduzeća "Gradska groblja" i "Gradske tržnice" u Kragujevcu.

U najtežoj situaciji u Kragujevcu nalaze se radnici javno-komunalnog preduzeća Gradska groblja. Oni nisu primili platu od maja meseca, kasnila je i dostava obračunskih listića, a kolektivni ugovor sa lokalnom samoupravom još uvek nije ni potpisan.
"Radnici bi mogli da traže nešto na osnovu kolektivnih ugovora, ovako stvarno ne znamo ni kako, ni šta, ni koja su prava radnika, ni šta bi mogli da uradimo po pitanju zaostalih zarada", kaže Danijela Holender, član nadzornog odbora Samostalnog sindikata, JKP Gradska groblja Kragujevac.
Najveći problem kragujevačkih Gradskih tržnica su, pored viška zaposlenih i kreditna zaduženja od oko 120 miliona dinara. Radnicima se duguje jedna plata a sindikat smatra da su od zarada zaposlenih za avgust smanjena dugovanja preduzeća.
"Ali da je smanjeno na taj način što se direktor diči, a što je pogodilo nas radnike, da je smanjio kreditnu zaduženost naše firme i to od naših plata. U proseku treba oko 10 miliona za isplatu zarada, odnosno sa doprinosom 15 miliona dinara. Od tih naših zarada vraćen je jedan deo kreditne zaduženosti", kaže Slađan Karadžić, predsednik Samostalnog sindikata, JKP Gradske tržnice Kragujevac.
Bilo da su preduzeća u privatnom ili državnom vlasništvu zakon ih obavezuje da dostave i odgovarajuće obračune pa čak i onda kada se ne vrši isplata zarada.
"Ako ne vrši isplatu zarada i ne dostavlja obračune, pravnom licu je zaprećena kazna od 800 hiljada do 2 miliona dinara, a za preduzetnike, osnivače radnji, od 300 do 500 hiljada dinara. Kazne su rigorozne ali čak i u nekim situacijama to ne pomaže baš mnogo", kaže Prvoslav Milenković, načelnik Odeljenja inspekcije rada za Šumadijski upravni okrug.
"Naš odnos je potpuno isti prema privatnim i prema državnim preduzećima. Mi smo navikli da su državna preduzeća odgovornija ali to nije nešto što je a priori, to nije nešto što mora da se desi. Zakon je isti za sve i u državnom preduzeće mora da uđe inspektor rada i mora da dokaže sve, kao i u bilo kakvom privatnom preduzeću", kaže Aleksandar Vulin Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Ako plate radnicima kasne uprava preduzeća je obavezna i da navede razloge zbog kojih zarade nisu isplaćene.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu