Rekonstrukcija Kliničkog centra najavljena za ovu godinu - iKragujevac


Vesti

Odavno najavljivana rekonstrukcija Kliničkog centra iz kredita Evropske invcesticione banke trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine, saopštio je dr Nebojša Arsenijević, vršilac dužnosti direktora ovdašnjeg kliničkog centra. Za radove je predviđena suma od 24,5 miliona evra.

Prema rečima dr Arsenijevića, projekt rekonstrukcije objekata u četiri najveća klinička centra u Srbiji odvano se odlaže, ali bi ove godine, gradnja konačno mogla da počne.

Projekt koji je svojevremeno nazivan „Koridorom 10 srpskog zdravstva“, čeka na realizaciju već sedam godina. U Kragujevcu, prema okvirnim planovima treba da se izgrade novi objekat od 16.800 kvadrata, kao i tehničko-ekonomski blok od 4.700 kvadrata. U novom delu bolnice predviđen je operacioni blok sa šest savremeno opremljenih sala, nova poliklinika sa dijagnostikom, blok za kardiohirurgiju...

Reč je o kliničkom centru kojem gravitira oko dva miliona stanovnika centralne Srbije, Kosova, ali i drugih delova naše države.

- Ovim projektom predviđeni su samo građevinski radovi.Opremanje tih prostora, kao i zaposlenje novih kadrova koji su svakako potrebni, naknadni su trošak. To je naš prioritet i zahtevi prema resornom ministarstvu - kaže direktor Arsenijević.

Rukovodsto KC navodi da još nije određen broj ugovorenih radnika, ali očekuju da će ove godine Ministarstvo zdravlja odobriti novac za veći broj radnika u ovoj ustanovi u kojoj trenutno ima 2.160 zaposlenih. Potrebno je najmanje još nekoliko stotina. Takođe, ovde očekuju i veću kvotu za specijalističke studije, gde je u protekloj godini Kragujevac od 500 specijalizacija za celu Srbiju dobio samo - 13.

VELIKI DUGOVI

DUGOVI Kragujevačkog kliničkog centra su oko deset miliona evra. Najviše se duguje za nabavke lekova i sanitetskog materijala. Direktor Arsenijević očekuje da će im u tome pomoći država, da li otpisom dugova ili na neki drugi način, zasad se pouzdano ne zna.

izvor: Novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu