Kragujevačka FIĆA u PETOJ brzini! - iKragujevac


Svaštara

Iako je davno sišao s proizvodne trake kragujevačke Zastave, popularni fića nije napustio puteve i kaldrme i autostrade po nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Evropi.

I ne samo da nije nestao, već i napreduje. Ovih dana u Nemačkoj u svog ljubimca iz Kragujevca Radovan Ivanović, osnivač i predsednik Fića kluba Minhen, ugradio je originalni petostepeni menjač. Majstor u izvođenju ovog podviga je Predrag - Peđa Šalipurović iz Užica, koji je osmislio i dogradio originalni fićin menjač i ugrađuje ga u originalni motor.

- Imam fiću s petostepenim menjačem već nekoliko godina. Prešao sam 12.500 kilometara. Fića s pet brzina vozi mirnije i tiše, manje troši benzina, a postiže bez napora veću brzinu. Od Užica do Beograda i nazad potrošim prosečno 4,8 litara benzina na 100 km. Od ideje o ugradnji petostepenog menjača, pa do realizacije prošlo je skoro dve godine. Ovo je najveći luksuz koji fića može da ima - kaže Peđa, koji je sve sam osmislio i tehnički izveo.

Mehaničar od malih nogu
- Moji roditelji su imali fiću, a ja sam stalno bio uz njega. Čak sam u šestom razredu osnovne škole radio oko njegovih kočnica. 

- Nastavak originalnog fićinog menjača u sebi sadrži petu brzinu i to nije nikakva kopija nego moje originalno rešenje. Na kućištu menjača dograđen je nastavak u koji je dodata peta brzina, a to znači produžetak glavne osovine i celog snopa, zatim pravljenje nove viljuške i izradu novih zupčanika. Fića sa četiri brzine već pri brzini preko 80 kilometara na sat postaje bučan, a i troši više goriva. Sa petom brzinom on vozi rasterećenije. Ovaj tehnički napredak nije tako jeftin. Materijal za dogradnju pete brzine košta oko 1.500 evra. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu