NEĆETE VEROVATI: Zove se Adonis, i najstariji je Evropljanin, njegove godine će vas zapanjiti! (FOTO) - iKragujevac


Svaštara

Zove se Adonis, ime je dobio po starogrčkom bogu kojem ni Afrodita nije mogla da odoli. Najstariji je Evropljanin koji postoji. 

Drvo bosanskog bora, koje raste na severu Grčke, prema mišljenju naučnika, najdugovečniji je živi stanovnik Starog kontinenta.

Ima više od 1.075 godina i raste na severu Grčke. U dugačkom životu ovog bosanskog bora dešavali su se ratovi, prirodne katastrofe, usponi i padovi vladara, nastanak i nestanak država. Sve je to preživeo da bi ga naučnici danas proglasili za najstarije živo drvo u Evropi.

Stručnjaci iz tri akademske ustanove iz Švedske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država zapravo nisu ni tragali za najstarijim drvetom, već su određivanje starosti drveća koristili da bi pratili kontinuitet klimatskih i drugih promena u životnoj sredini. U procesu utvrđivanja starosti, koji ne oštećuje biljku, oni su procenili da je ovo drvo staro više od hiljadu godina. Koliko tačno, nisu mogli da utvrde zbog nesavršenosti metode.

Ono što ih je iznenadilo jeste da je bosanski bor opstao toliko dugo uprkos „gužvi” u neposrednom okruženju. U Americi drveće te starosti, navode ovi stručnjaci, obično raste „usred ničega”, dok se na samo nekoliko kilometara u komšiluku najstarijeg evropskog stabla nalazi naselje.

„Zadivljen sam. Imajući u vidu zapadnjačku civilizaciju, sva ljudska istorija okruživala je ovo drvo. Tako mnogo stvari moglo je da dovede do njegovog nestanka, ali, na sreću, ono je preživelo netaknuto više od hiljadu godina”, kazao je jedan od članova ekspedicije.

Bosanski bor, spororastuća endemska vrsta, živi u planinskim područjima Balkana i južne Italije
To što ga nazivaju najstarijim stanovnikom Evrope može da bude zbunjujuće za one koji su čuli za drugo evropsko drveće koje, poput jedne vrste smreke, živi više hiljada godina. Razlika je u tome što se to drveće u više navrata reprodukuje, kako naučnici kažu, kloniranjem, što znači da je pojedinačno stablo staro samo nekoliko stotina godina posle čega umire, a iz istog korena raste novo. U slučaju ovog bosanskog bora, spororastuće endemske vrste koja živi u planinskim područjima Balkana i južne Italije, celo stablo staro je više od 1.075 godina.

Prema ovoj računici, Adonis je tek nikao kada je Vizantijsko carstvo bilo na vrhuncu. Imao je 100 godina kada je Magbet krunisan za kralja Škotske, a 250 kada su osnovani univerziteti Oksford i Pariz. Pola milenijuma bio je star kada je Grčka pala u ruke Osmanlija i kada je Gutenberg testirao svoju štamparsku mašinu. Kada je Isak Njutn formulisao Zakone kretanja, a u Evropu stigli sladoled, čaj i kafa, drvo je imalo 750 godina, a milenijum je napunilo kada je nacistička Nemačka okupirala Grčku.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu