Čudotvorni izvor vraća vid, leči od kostobolje i otklanja psihičke smetnje - iKragujevac


Svaštara

Prema svedočenju onih koji pohode u selo Divostin, čudotvorni izvor leči od raznih psihičkih tegoba, vraća vid i oslobađa od kostobolje.

Izvor Svetinja nalazi se na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u neposrednoj blizini manastira Divostin, a postao je nadaleko čuven po brojnim čudesnim isceljenjima. Meštani kažu da je najbolje da bolesnik sam dođe i umije se svetom i blagotvornom vodom, mada pomaže i ako mu je neko donese.
Prema legendi, na njemu je Bogorodica okupala svoje čedo, pa se veruje da mu je upravo to podarilo neverovatnu lekovitu moć.
Divostin znači devojački stan, što ukazuje na mogućnost da je ova građevina prvobitno bila namenjena ženskom manastiru. Crkva je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju.
Krnjevačka crkva sagrađena je od drveta, u obliku Nojevog kovčega – izduženog broda. O njoj se piše kao o hramu punom tišine i prostora. Krasi je ornamentika u drvetu, obojena crveno, zeleno i zlatno. Nije oslikana freskama, ali poseduje veliku zbirku starih ikona, nastalih krajem 18. i početkom 19. veka.
Od starina i znamenitosti Krnjevačka crkva poseduje zanimljiv mesingani krst, koji je pronađen 1949. godine kod hrama, na dubini od jednog metra. Krst je sastavljen od dva dela. Donji deo ima pet krstića, a gornji deo je predstavljao krstić sa raspetim Hristom.
Meštani Krnjeva pričaju da su se na izvoru dogodila mnoga čuda isceljenja.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu