DOKLE VIŠE: Roditelji posmatraju, a deca zlostavljaju životinje! (FOTO) - iKragujevac


Sreski špijun

Mnogi roditelji su uznemireni zbog lutanja agresivnih pasa po ulicama. Zašto je to tako? Glavni uzrok te agresivnosti je zlostavljanje životinja!

Mnoga deca tokom svog odrastanja nisu svesna svojih postupaka i muče životinje iz besa ili radi zabave. Mnoge lutalice su postale agresivne kako bi se odbranile od ljudi koji ih šutiraju, udaraju, seku im repove i uši, stavljaju petarde u usta.

Mnoga ta dešavanja su posledica neupućenosti dece da to ne rade i da se saosećaju sa takvim vidom zlostavljanja. Roditelji često zbog straha prema lutalicama govore svojoj deci "Skloni se od te kuce, uješće te.", "Ne diraj tu mačku, šugava je." i zbog toga deca i steknu utisak da su psi i mačke monstrumi i da ih treba zlostavljati.

Javio nam se sugrađanin koji je bio svedok šutiranja i bacanja, čak i paljenja repa  tek rođene mačke od strane deteta koje nema ni 6, 7 godina. Naime, dečak je šutirao mačku i bacao je. Roditelj je bio prisutan, ali čak nije ni upozorio dečaka da to ne radi. Komšije su reagovale i upozorile dečaka da to ne radi. Međutim, nije prošlo ni sat vremena dečak je ponovo šutirao mačke. 

Mole se roditelji da obrate pažnju svojoj deci da se ne ophode tako prema životinjama. Što manje zlostavljanja, to manje agresivnih životinja po ulicama.

Zlostavljanje životinja definiše se kao „društveno neprihvatljivo ponašanje kojim se namerno prouzrokuje nepotreban bol, patnja, neprijatnost i  smrt životinje“. Kao i ljudi, a posebno deca i životinje mogu biti podvrgnute fizičkom, emotivnom zlostavljanju i zlostavljanju putem grubog zanemarivanja dužnosti koje čovek ima prema njima, te se mogu uočiti i neke zajedničke odlike nasilja prema životinjama i nasilja prema ljudima.

U oba slučaja, žrtva oseća isti bol, patnju strah i stres, u oba slučaja žrtva te osećaje fizički pokazuje, omogućavajući drugima da saosećaju sa njom, stavlja učiniocu do znanja da joj pričinjava zlo i u oba slučaja zlostavljanje može za krajnji ishod imati smrt. U tom smislu, iako se primarno svrstava u ekološka krivična dela, ubijanje i zlostavljanje životinja istovremeno treba sagledati i kao segment sveukupnog nasilničkog kriminaliteta u jednom društvu. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac