STEVOVIĆ: Školarci imaju problema s kičmom i vidom, želimo da ih odvojimo od računara i mobilnih telefona... Sport je spas za decu - iKragujevac


Sport

Centralni grad Šumadije godinama ulaže znatna sredstva u profesionalni sport, delom zbog politike i marketinga, ali i zato što Kragujevčani vole svoje klubove i igrače. Uz pomoć države, grad je od vaterpolo kluba za kratko vreme napravio vrhunski tim koji niže pobede na domaćoj i međunarodnoj sceni, a odlični rezultati se beleže i u sportovima za koje je Kragujevac tradicionalno vezan, kao što je streljaštvo.



Ipak, daleko od medijskih reflektora buja jedan drugi sport, amaterski, školski, bez kojeg, svesni su nadležni, ne bi bilo ni profesionalnog. Glavni akteri tog sporta su deca, đaci. Njima grad posvećuju posebnu pažnju, jer su fizičke aktivnosti jedan od preduslova za razvoj zdrave ličnosti.

‒ Kragujevčani se raduju uspehu svojih vaterpolista, strelaca, profesionalnih takmičara u drugim sportovima, ali su, verujte mi, najradosniji kad vide svoje dete kako se igra na terenčetu u naselju. Znam to, jer često dobijam pisma podrške za naš rad, ali i zahteve građana i mesnih zajednica da se u nekom delu grada obnovi staro ili izgradi novo igralište – kaže Predrag Stevović, gradski većnik za sport.

279309229_146907224546889_1039313337137096812_n.jpg

Samo za poslednjih godinu i po grad je napravio i uredio 12 otvorenih terena za male sportove i šest dečjih igrališta. Za kompletnu rekonstrukciju tri fiskulturne sale u školama „Đura Jakšić”, „Julijana Ćatić” u Stragarima i Srednjoj stručnoj školi, iz budžeta je izdvojeno više od četiri miliona dinara. Uz par teretana u prirodi koje su već postavljene, grad namerava da izgradi i skejt park u Velikom parku.

‒ Ako ulažemo velika sredstva u profesionalni sport, oko 400 miliona dinara godišnje, onda mora da bude novca za decu i osnovnu sportsku infrastrukturu. Ne samo zato što vrhunski sportisti stasavaju na dečjim igralištima već pre svega zbog zdravlja najmlađih. Školarci imaju problema s kičmom i vidom, želimo da ih odvojimo od računara i mobilnih telefona, da ih sklonimo sa ulice i zaštitimo od poroka. U okolnostima u kojima živimo, sport je spas za decu – poručuje Stevović u razgovoru za „Politiku”.

 

280628153_150946304142981_1388811724163425648_n.jpg

283373888_154721543765457_1905046010674395432_n.jpg

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je u sistemu finansiranja i razvoja amaterskog sporta primenio jednu korisnu novinu, angažujući trenere za vođenje besplatnih škola sporta.

‒ Angažovali smo i plaćamo sedam trenera koji vode besplatne škole rukometa, odbojke, ženske košarke, boksa, džudoa, karatea i rvanja. Za ovu pionirsku inovaciju, ali i celokupan pristup dobili smo pohvale od gradonačelnica Niša, koja je izjavila kako bi taj grad trebalo da prekopira kragujevački model finansiranja i razvoja amaterskog sporta – napominje Stevović.

Vodeći brigu o najmlađima, grad je obnovio fudbalske terene u Koloniji i Ilićevu, opremio je streljanu u hali „Jezero”, a uskoro će početi i uređenje bazena. U Malim Pčelicama je planirana izgradnja karting staze, dok će se u susednom Divostinu verovatno graditi prva staza za auto-trke.

Gradi se novi „Čika Dača”

U razgovoru za „Politiku” većnik Stevović otkriva da je krajem prošle sedmice izdata građevinska dozvola za izgradnju modernog stadiona „Čika Dača”, na kome su fudbaleri „Radničkog 1923” nedavno izborili opstanak u Super ligi Srbije. Na mestu starog stadiona, koji je otvoren 1957. godine, nići će novo sportsko zdanje sa skoro 20.000 mesta i natkrivenim tribinama. Ispod istočne tribine nalaziće se atletska dvorana. U izgradnju novog „Čika Dače” država ulaže oko 70 miliona evra, a radovi bi trebalo da budu završeni 2024. godine.

 

Izvor: Politika (Brane Kartalović)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu