Naša NAJBOLJA skijašica Nevena Ignjatović za IKG: „Kragujevac me vezuje najviše za drage ljude… I tome se uvek radujem“ - iKragujevac


Sport
Naša najbolja alpska skijašica Kragujevčanka Nevena Ignjatović učetvovala je na Zimskim olimpijskim igrama u Peking. Neveni su ovo bile četvrte Zimske olimpijske igre na kojima jepredstavljala Srbiju. Ona je imala svoj debi 2010. godine u Vankuveru, a normu i kriterijume Olimpijskog komiteta Srbije je uspela da ispuni i za Igre u Sočiju 2014. i Pjongčangu 2018. godine. Nevena Ignjatović je prvobitno bila prijavaljena za nastup u tri discipline na ovim Olimpijskim igrama – superveleslalomu, spustu i alpskoj kombinaciji, ali je usled povrede kolena koju je doživela pre nekoliko nedelja na treningu pred trku Svetskog kupa u Kortini (Italija), zajedno sa svojim timom donela odluku da odustane od nastupa u superveleslalomu.P dolasku sa Zimskih OI podelila je svoje utiske sa čitaocima našeg portal.


Rođena si u Kragujevcu, u godini raspada bivše Jugoslavije, čega se sećaš iz tog perioda?
*Rodjena sam 90-te godine i to jesu godine raspada jedne velike jake Jugoslavije, ali ipak svoje detinjstvo pamtim na neopisivo lep način… Mislim da smo mi generacija koja je još osetila čari nalaženja u “to i to vreme na tom i tom mestu”… bez čekiranja, tagovanja, lajkovanja… ☺

Taj period je bio izuzetno traumatičan, praćen bratoubilačkim ratom, da li si bila pošteđena tih surovih slika raspada jedne velike zemlje?
*Ne pamtim svoje detinjstvo po tome, ali to svakako jeste traumatičan period za našu zemlju i naš narod.

Sa koliko godina si prvi put stala na skije? Koje bio tvoj prvi trener?
*Na skije sam prvi put stala sa 4 godine, prve skijaške korake sam napravila na Kopu. Moj prvi ski instruktor bio je Toma Kurandić.

Kako si se snalazila za opremu, s obzirom na to da je skijanje skup sport?
*Dok nisam potpisala svoje prve ugovore sa odredjenim ski brendovima, koje sada koristim, moju opremu je uglavnom finansirao moj tata, kao i generlano sve što se tiče skijanja.

image1 (1).jpeg

 

Kako se zvao tvoj prvi klub?
*Skijaški klub Radnički iz Kragujevca je moj prvi klub. Ja sam od malena pokazala potencijal da se takmičim i borim… Mislim da je to presudilo da ostanem u ovom sportu, a tata me je možda najviše usmeravao ka skijanju odnosno podržavao taj moj sportski karakter.

Pored Kopaonika, gde si najčešće skijala? Često se uz tvoje ime pominje „Mater na stazi“, znači li to da si pored sporta, stavila akcenat i na svoje obrazovanje?
*Kao mlađa najviše na Kopu, zatim se to proširilo na celu Evropu i dalje… Nisam znala da imam epitet “Master na stazi”, ali drago mi je da sam uz vrlo zahtevan program putovanja, treninga i takmičenja , uspela da se ostvarim i u akademskom smislu. Smatram da je jako bitno da sportisti ne zapostave školovanje. Uz dobru organizaciju , sve se može.

Ko ti je sve bio podrška u ličnom razvoju? Da li si bila posebna u svojoj generaciji, zbog izbora sporta kojim se baviš?
*Najviše porodica, a onda i prijatelji.. Ne znam da li sam bila posebna, ali svakako ovim sportom se nije puno njih bavilo pa to jeste bio specifičan poziv. Tada smo se bavili skijanjem, a sada ga živimo.
Na trkama svetskog kupa 14 puta si se plasirala u top 30 najboljih skijašica, koji je bio tvoj najbolji plasman? Ovojila si preko 100 medalja na međunarodnim

takmičenjima, od kojih je 35 zlatnih, koja ti je najdraža?
*Mislim da su ove brojke sada i veće… Ali , svakako probili smo se u sami svetski vrh u alpskom skijanju. Nekada ni sama ne znam kako… Ali znam da smo uvek davali sve od sebe da budemo najbolji što možemo. Govorim u množini: Moj mali tim i ja.

Tri puta si učestvovala na OI, na poslednjim OI u Pekingu bila si barjaktar? Da li je to tvoja lična najveća satisfakcija do sada?
*Barjaktar sam bila u Pjongčangu 2018, dok ove godine u Kini nažalost zbog povrede kolena nisam bila na otvaranju. Biti barjaktar ima posebnu čar, ali i pored toga je bilo u toku karijere dosta lepih trenutaka…

image0 (1).jpeg

 

Posle Olimpijade, koje mesto zauzimaš na svetskoj listi skijašica?
*Najbolje sam rangirana u alpskoj kombinaciju – 46 pozicija na svetu. Ali da nije bilo peha i mog pada u kombinacijskoj slalom voznji u Pekingu verovatno bih sada bila u 15. Sve je to sport, brojke su prolazne i promenljive.

Pošto veći deo godine provodiš u Sloveniji, kada dođeš u Kragujevac, koja mesta obično obiđeš?
*Sestre, tetku i baku. To je broj 1 ☺ Zatim najbolju drugaricu Magi, uglavnom popijemo kafu u Kafematu. Kragujevac me vezuje najviše za drage ljude… I tome se uvek radujem…

Koje predrasude iz okruženja prate skijašice?
*Nemam osećaj da postoje predrasude, ali oseća se blagi momenat uzvišenosti onih nacija koje u suštini jesu najuspešnije u zimskom sportu i kojima je skijanje nacionalni sport broj 1.

 

Autor : Mario Badjuk
Foto : Arhiva Nevene Ignjatović

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu