Dogodilo se 30. juna - iKragujevac


Kultura

1579. – U Stambolu (današnji Istambul) je ubijen Mehmed Paša Sokolović, turski janjičar, Veliki vezir Porte, veoma važna politička figura otomanske carevine.

 

Poslednjih 15 godina života bio je defakto apsolutni vladar turske države. Rođen je u jugoistočnoj Bosni, od pravoslavnih roditelja, a Turci su ga odveli u janjičare kao dete. Tokom života je zauzimao visoke položaje tokom vladavine tri turska sultana, Sulejmana Veličanstvenog, Selima Drugog i Murata Trećeg. Bio je komandant carske garde, visoki admiral mornarice, treći vezir, zatim drugi, i na kraju veliki vezir carstva. Jedan od spomenika njegove vladavine je i veliki most preko Drine, čuvena „Na Drini ćuprija“, u Višegradu.

1859. – Na konopcu razapetom iznad Nijagarinih vodopada, Čarls Blondin je pred 25.000 gledalaca prešao iz SAD u Kanadu.

1908. – U ruskom Sibiru, u oblasti Tunguska (Tunguzija), došlo je do strahovite eksplozije, do danas ne sasvim razjašnjene. Eksploziju je najverovatnije izazvao vazdušni udar meteora ili komete na visini od šest do 10 kilometara iznad površine Zemlje. Energija eksplozije je kasnije procenjena između 10 i 15 megatona TNT-a. Od eksplozije je porušeno oko 60 miliona stabala na površini od preko 2.150 kvadratnih kilometara.

1913. – Po naredbi bugarskog cara Ferdinanda izvršen je prepad na srpsku i grčku vojsku u Makedoniji. Usledila je bitka na Bregalnici kojom je počeo Drugi balkanski rat, u koji je 10. jula ušla i Rumunija zaposevši severnu Bugarsku. Rat je završen mirom u Bukureštu 10. avgusta iste godine.

1934. – U Nemačkoj se dogodila takozvana „Noć dugačkih noževa“, u kojoj su se, pod imenom „Operacija čišćenja krvi“, Hitlerove nacističke pristalice obračunale sa svojim političkim protivnicima. Zvanično, ubijeno je 77 osoba, mada se smatra da je preko 400 ljudi nastradalo.

1938. – Umro je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić. Bio je član Srpske kraljevske akademije i predsednik srpskog PEN kluba. Njegove pesme ubrajaju se u najbolja ostvarenja u srpskoj lirici 20. veka („Dolap“, „Jefimija“, „Na Gazimestanu“).

1948. – Jugoslovenska štampa objavila je Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija (Informbiro) o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznete u Rezoluciji. Usledila su hapšenja i zatvaranja članova KPJ koji su se opredeli za stavove Informbiroa.

1966. – Rođen je američki bokser teške kategorije, prvak sveta u profesionalnom boksu, Majk Tajson.

1971. – Posle naizgled besprekornog povratnog sletanja, u Kazahstanu su, u kapsuli sovjetskog vasionskog broda Sojuz 11, pronađeni mrtvi kosmonauti, kada je zbog neispravnog ventila iscureo vazduh iz letelice.

1974. – Šest godina nakon ubistva njenog sina Martina Lutera Kinga, lidera američkih Crnaca u borbi za ravnopravnost i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1964. godine, tokom molitve u crkvi ubijena je i Alberta King.

1974. – Čuveni ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov, tokom turneje u Kanadi, napustio je ansambl baleta „Boljšoj teatra“ i ostao da živi na Zapadu.

1977. – Umro je Roberto Roselini, italijanski filmski režiser.

1996. – Pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i predsednika Srbije Slobodana Miloševića, predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić preneo je predsednička ovlašćenja na potpredsednicu RS Biljanu Plavšić.

1997. – Kina je preuzela upravu nad gradom-državom Hong Kongom, čime je završen period od 156 godina britanske kolonijalne vladavine nad Hong Kongom. Mnogi stanovnici su u panici napuštali grad, bojeći se dolaska komunističkog režima iz Kine. Sve je, ipak, obavljeno sasvim mirno.

1999. – Škotska je posle skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.

2001. – Umro je Čet Atkins (77), legendarni kantri gitarista i predvodnik „nešvilskog zvuka“, akustične muzike sa prizvukom popa.

2001. – Jugoslovenska glumica Tijana Kondić dobila je na filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj, „Zlatnu arenu“ za najbolju žensku ulogu, za film „Nataša“. To je bilo prvo učešće filma iz SR Jugoslavije na ovom festivalu od raspada bivše SFRJ.

2001. – Grupa huligana i političkih ekstremista pretukla je na Trgu Republike u Beogradu nekoliko homoseksualaca i lezbejki i time sprečila održavanje prve „Gej parade“ u Srbiji.

2002. – Brazil je pobedom nad Nemačkom u japanskom gradu Jokohami, u finalu 17. svetskog prvenstva u fudbalu, osvojio rekordnu petu titulu svetskog prvaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu