Večeras počinje KRAF - iKragujevac


Kultura

 Deseto, jubilarno izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog,angažovanog i akademskog filma),počinje večeras u 20h u Domu omladine Kragujevac i trajaće do 29. Oktobra. 

Tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu uz brojne prateće sadržaje kojima ćemo proslaviti 10-ti rođendan. Sa navršenih deset godina, zreli i odlučni, a slušajući glas publike, shvatili smo da nam je u nazivu a i koncepciji falilo jedno A. I upravo su nam studenti u protekle dve godine dokazali da su oni ono što je festivalu falilo , treće A ili Akademski KRAF. Stoga ,od ove godine u nazivu festivala i zvanično će uz antiratni i angažovani stajati i akademski film.
Deseti KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske. Odlučili smo da rođendan proslavimo spojivši nekoliko umetnosti tokom pet dana trajanja. Pored 25 sjajnih filmova,posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri,kratkom pozorišnom performansu i koncertu.
 U takmičarskom delu KRAF-a, sada već tradicionalnom, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora,Bosna i Hercegovina,Slovenija, Makedonija ) predstaviće se sa ukupno 17 filmova. Prve tri nagrade,kao i do sada dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima,te nakon svake projekcije glasaju a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.
  I ove godine organizatori KRAF-a uz pomoć i podršku NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) uručuju nagradu “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti koja odlazi u ruke Gorana Jovanovića,filmskog kritičara iz Požarevca .Njegov doprinos filmskoj umetnosti je višestruk i multimedijalan. Osim velikog broja filmskih kritika u dnevnim novinama i časopisima objavio je i više knjiga o filmu:“Američki bioskop“, „Zlatna dekada: britanski film devedesetih“, „Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije“ i „Ruski film postsovjetske ere“. Osnivač i selektor Festivala muzičkog filma - Femuf koji se održava u Centru za kulturu Požarevac. Istovremeno sa radom u oblasti filma, Goran Jovanović se bavi i književnim radom – objavio je romane „Histerija“ i „Euforija“. Dobitnik je Povelje Kulturno-prosvetne zajednice za izuzetan doprinos kulturi grada Požarevca.
Primer Gorana Jovanovića pokazuje da se mogu postići značajni rezultati u oblasti filmske umetnosti i van glavnog grada ili regionalnih centara, ukoliko je čovek dovoljno posvećen svom radu i obavlja ga na kvalitetan način.
Ovogodišnje,rođendansko izdanje festivala trajaće pet dana , sa bogatim pratećim programom. Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac. Pored takmičarskog dela, biće prikazan ciklus studentskih filmova Martina Skorcezea u programu “Kad su veliki bili mali”. Zadovoljstvo nam je da će na KRAF-u svoj prvi dokumentarni film prikazati kragujevčanin Dane Ilić . Galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka ,je gost ovogodišnjeg KRAF-a sa sjajnom multimedijalnom izložbom “Devojka iz grada” ,posvećenoj Sonji Savić.U prostoru Narodne biblioteke Kragujevac 28.oktobra svoju knjigu ce kragujevačkoj javnosti predstaviti proslavljeni reditelj Slobodan Šijan .
Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.
KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Kragujevca I NKD-a( nacionalna koalicija ya decentralizaciju , a uz partnerstvo Galerije Nadežda Petrović iz Čačka,,Doma omladine Kragujevac, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke Kragujevac .
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu