Počinje Filmski festival u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Deseti jubilarni "Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma" (KRAF) održaće se od 25. do 29. oktobra, saopštili su organizatori.

Deseti "KRAF" biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske. Pored 25 sjajnih filmova, posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu.

U takmičarskom delu KRAF-a, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona predstaviće se sa ukupno 17 filmova. Prve tri nagrade, kao i do sada, dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji umetnosti i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima, te nakon svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac.

Pored takmičarskog dela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu “Kad su veliki bili mali”.

Zadovoljstvo nam je da će na KRAF-u svoj prvi dokumentarni film prikazati i Kragujevčanin Dane Ilić. U prostoru Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, 28. Oktobra, svoju knjigu “Filmus” će kragujevačkoj javnosti predstaviti proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan.

Publika će takođe videti i originalnu izložbu “Devojka iz grada”, posvećenu glumici Sonji Savić, a posebna poslastica za ljubitelje muzike i filma biće koncert cover rock grupe “Vesele osamdesete” posvećen hitovima iz kultnih jugoslovenskih filmova.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu