Izložba plakata studenata FILUM-a - iKragujevac


Kultura

Večeras, u 20 sati, u Kontakt galeriji SKC-a biće otvorena izložba plakata studenata katedre za Grafički dizajn FILUM-a, pod nazivom „Dobar glas“. Izložbu će otvoriti Slobodan Štetić, red. profesor. Publika će izložbu moći da pogleda do 10. jula 2016.

Filološko-umetnički fakultet sledeće godine slavi petnaest godina samostalnog postojanja. Najpre je bio sastavljen od tri odeljenja beogradskih fakulteta: Filološkog fakulteta, Fakulteta primenjene umetnost i Fakulteta muzičke umetnosti. Osamostaljivanje nije lako išlo, ali se pokazalo opravdanim. Univerzitet u Kragujevcu je tada dobio novi, jedanaesti samostalni fakultet, i time ojačao za polje filologije i umetnosti.

Stvaranjem novog Fakulteta sa tri odseka, njegovim akreditovanjem i značajnim mestom u kulturi prestonog Kragujevca, tada mladi nastavnici i saradnici, uz pomoć iskusnih profesora angažovanih sa drugih fakulteta, krenuli su u stvaranje istorije visokog školstva, pre svega Šumadije, ali i Republike Srbije.

Jedan od odseka ovog Fakulteta jeste i Odsek za Grafički dizajn, koji je kasnije proširen na katedre: za grafički dizajn, slikarstvo i unutrašnju arhitekturu. Na izložbi „Dobar glas“ biće predstavljeno dvadesetak radova koji su nastali u okviru Katedre za grafički dizajn, na predmetu Plakat. Studenti su svoje plakate izlagali na preko pedeset međunarodnih manifestacija. Bili su finalisti velikih konkursa, poput onog Tearas Gauda u Španiji ili Magdalene u Sloveniji. Čak šest puta su svojim plakatama dobili nagrade na „Sterijinom pozorju“ i time dokazali da postojanje Filološko-umetničkog fakulteta u celini ima svoje mesto u mreži univerziteta, u Kragujevcu, u Srbiji, ali i u Evropi.

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu