Pozorište iz Kranja nastupa u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Prešernovo gledališče nastupiće u nedelju 13. oktobra, na Medjunarodnom pozorišnom festivalu "Joakiminterfest" s predstavom "Izbrisani - 25.671" reditelja Olivera Frljića.

U konkurenciji za festivalske nagrade je osam predstava iz zemalja bivše Jugoslavije i Nemačke.

Festivalski program traje do 14. oktobra, a na završnoj svečanosti manifestacije u Knjaževsko-serbskom teatru 15. oktobra biće dodeljene nagrade i izvedena predstava u čast nagradjenih "Opsada i pad Konstantinopolja 1453" kragujevačkog teatra.

Do sada su na sceni kragujevačkog pozorišta izvedene predstave "Poreklo sveta" pozorišta iz nemačkog grada Ingolštata, "Let iznad kosovskog pozorišta" prištinskog pozorišta Ćendra multimedija, zatim "Sam djavo paš-port Szeged" pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice, "Kuhinja" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, "Skrivene strepnje" Šabačkog pozorišta i "Grebanje ili kako se ubila moja baka" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Poslednjeg dana takmičarskog programa, 14. oktobra, na festivalu će biti izvedena predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda "Elijahova stolica" u režiji Borisa Liješevića.

Ovogodišnji festival ima podnaslov "Živeti s drugima ili Nova humanost" i na njemu učestvuju predstave koje se na različite načine bave problemom tolerancije i zajedničkog života.

U žiriju ovogodišnjeg festivala su reditelji Goran Marković iz Srbije, Laslo Keseg iz Madjarske i Vladimir Milčin iz Makedonije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu