CES 2013 - iKragujevac


IT

Las Vegas će od 8. do 11. januara biti domaćin godišnjeg Sajma potrošačke elektronike (CES) na kome će vodeće svetske IT kompanije predstaviti svoje nove proizvode. Tradicionalno, nekoliko trendova uvek se izdvoji i utre put novim tehnologijama za ostatak godine. Šta možemo očekivati od 2013?

 

Hibridni laptopovi

Notebookovi koji se savijaju, odvajaju ili vrte oko osovine i pretvaraju u tablete sa ekranom osetljivim na dodir. Kreativnost nema granica. Lenovo Yoga je prošle godine započeo trend a mogućnost korišćenja dodira u operativnom sistemu Windows 8 otvorila je put proizvođačima da unesu raznolikost u standardne laptop formate. Očekujte najbolje od laptopa i tableta na jednom uređaju.

Napad Android tableta

Treba očekivati dosta Andrid tableta sa pristupačnim cenama od kompanija koje će hteti da iskoriste rupu u prostoru između izlaska dva iPada na tržište. Kako je iPad mini predstavljen prošle jeseni, a iPad 3 se diskretno nadograđuje verzijom sa retina ekranom, postoji određena doza neizvesnosti oko toga koliko će Apple biti inovativan na tržištu tableta u 2013. Zato mnogi konkurenti žele da ponude jeftinije alternative sa Androidom.

Gedžeti za vaš telefon


Ove godine se ne očekuje mnogo pompe na polju smartfona. Mnogi proizvođači - HTC, Nokia, Samsung... - čuvaju najbolje za Mobile World Congress koji se održava krajem februara u Barseloni. (Ruku na srce, ZTE je potvrdio da će predstaviti Grand S, Android telefon od 5 inča sa super visokom rezolucijom).

U Las Vegasu će najverovatnije biti predstavljeno dosta hardver uređaja koji rade uz pomoć smartfona ili tableta. Recimo FitBit ili Jawbone Up, koji će vam reći više o vašim fitnes aktivnostima, zatim Pebble, proizvođač popularnog smart sata.

Očekuje se da će mnoge kompanije govoriti o povezanim domovima i načinima kako ćete, preko svog mobilnog, moći da kontrolišete sve od sijalice u kupatilu do zvona na vratima.

Još Windows Osmice

Iako Microsoft ove godine ne učestvuje zvanično na Sajmu, možemo očekivati predstavljanje novih tableta, laptopova i tablet/laptop hibrida sa Windows 8 operativnim sistemom.

Premda su mnoge velike kompanije - Dell, HP, Lenovo, Toshiba, Samsung - pustile u prodaju tablete i kompjutere sa Windows 8 pre nove godine, iznenadili biste se kad biste znali šta sve još čuvaju u rukavu. Očekujemo i neke zanimljive koncepte tableta od Intela, Nvidije i ostalih.

4 x HD TV (ili UHDTV) i transparentni TV

HD televizori nisu ništa novo, ali spremite se za HD puta četiri. U Las Vegasu će jedna od najčešće izgovorenih mantri biti „ultra HD TV” - televizori sa četiri puta boljom rezolucijom od trenutnih HD televizora, a šuška se da će prvi put biti predstavljeni ekrani od 110 inča.

Sony već ima jedan takav TV (koji košta 25.000 dolara) i očekuje se da će i drugi modeli biti skupi, ali možda će neki proizvođači otkriti svoje planove i za pristupačnije verzije.

Samsung je objavio i video u kome dramatično najavljuje nov TV (iako nam ništa nije rečeno, jer je sve izgledalo kao uvod u Ratove zvezda), a onda je objavio i sliku koja podseća na vertikalan (portretni) ekran sa providnom slikom. Kompanija je i ranije predstavljala providne OLED ekrane, ali biće zaista impresivno videti jedan u velikim dimenzijama.

Daljinski upravljači sa novim opcijama

Prošle godine predstavljeni su daljinski upravljači koji prepoznaju pokrete. Na primer, ako podignete ruku pojača se ton, ako je pomerate levo-desno, menjaju se kanali. Ali ove godine ima najava da će prepoznavanje gestova biti još naprednije: prepoznavanje lica će automatski birati omiljene kanale gledaoca i jačinu tona, a korisnike smart TV-a prebacivaće na njihove Facebook i Google profile.

Proizvođač Haier je nagovestio da će predstaviti opciju da pogledom menjate kanale i kontrolišete jačinu zvuka.

Očekuje se i šira dostupnost programa sa glasovnim komandama, poput Siri.

Automobili bez vozača i pametnija kola

Toyota i Audi planiraju demonstraciju svojih Google kola koja „sama voze” dok će ostali, poput Forda, održati konferencije za novinare gde će predstaviti svoje nove aplikacije i tehnolgije povezane sa kontrolnom tablom.

Slušalice svake poznate ličnosti koja vam padne na pamet

Slušalice poznatih su novi hit, kao što su nekad bili parfemi. CES se uvek okreće Holivudu za podršku, pa se i ove godine očekuje poseta brojnih poznatih faca. Verovatno će svaka doći sa sopstvenim brendom slušalica pod rukom ili nekom drugom audio opremom.

Trend je pokrenuo Dr. Dre sa Beats by Dre, a sada već imamo na tržištu slušalice koje reklamiraju 50 Cent, Snuki, Tim Tibou i Lemi Kilmister (Motorhead).

I na kraju...

 Glasine kolaju da ćemo videti telefon sa svitljivim ekranom, uređaje koji prate izgubljeni prtljag i mašinu za miris koja čini video igre još realističnijim. Vrlo brzo ćemo saznati koliko u tome ima istine. {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu