BRUTALNO UBISTVO U SRBIJI: Supruzi šipkom smrskao lobanju, psihijatrijsko veštačenje pokazalo: Opasan je za SVE LJUDE povezane sa slučajem - iKragujevac


Hronika

Više javno tužilaštvo podnelo predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi protiv Gorana Živkovića (53) iz Medoševca, koji optužen je da je 3. oktobra 2016. godine na brutalan način ubio svoju suprugu Jasminu Živković (48).

Ovakvu meru VJT je predložilo s obzirom da je komisija veštaka specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici utvrdila da Živković boluje od paranoidne psihoze sa dominacijom patološke ljubomore, trajnog psihičkog oboljenja usled kojeg je počinio zločin, te da može biti opasan i po druge ljude povezane sa njegovim slučajem, ako ostane na slobodi.

Zamenica VJT Gordana Tepavac navela je da je na osnovu izvedenih dokaza, odbrane okrivljenog i izjava svedoka utvrđeno da je Živković ubio suprugu na način kako je to opisano u predlogu.

Te večeri njegova višegodišnja ljubomora i opsednutost idejom da ga žena vara je kulminirala jer je smatrao da joj neko šalje SMS poruke nakon čega je došlo prvo do svađe, a potom i ubistva.

- Nesumnjivo je utvrđeno tokom postupka da je okrivljeni lišio života suprugu zbog ljubomore, iz osvete, jer je smatrao da ga vara te da je ovakav njegov stav posledica trajnog duševnog oboljenja paranoidne psihoze sa znacima patološke ljubomore. Komisija vetšataka specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici zaključila je da je navedeno duševno oboljenje bilo generator njegovog agresivnog ponašanja, da je usled toga bilo kompromitovano njegovo rasuđivanje i odlučivanje te iz tih razloga nije bio sposoban da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima. Upravo iz ovih razloga komisija je zaključila da postoji opasnost da ponovi krivično delo teško ubistvo te da bi u budućnosti, ako bi bio na slobodi, bila ugrožena sva lica koja su posredno ili neposredno povezana sa ovim slučajem - rekla je Tepavac.

Branilac okrivljenog Miroslav Ristić nije se protivio predlogu tužilaštva za izricanje mere bezbednosti, ali je zatražio da se vremenski ograniči.

- Optuženi Živković je priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret. Mi ni na nalaz veštaka nismo imali primedbe tako da se ne protivimo ni predlogu tužilaštva, s tim što predlažemo da se vreme trajanja mere ograniči kako bi mogao da se posle određenog vremena leči sa slobode - rekao je advokat Ristić.

Otac ubijene žene Miodrag Jovanović usprotivio se predlogu odbrane, nakon čega je došlo do verbalnog sukoba sa Živkovićem koji je pokušao da im se obrati, ali mu sudija Milica Grujić nije dozvolila.

- Ne može meni da stoji u rešenju navodni ljubavnik kada i oni znaju da je ljubavnik postojao. Zakunite se u unučiće da nije tako - dobacivao je Živković roditeljima ubijene žene nakon čega je po nalogu sudije momentalno izveden iz sudnice sa lisicama na rukama zbog neprimerenog ponašanja.

Sud će presudu javno saopšti 7. marta.

Šipkom smrskao ženi lobanju sa 10 udaraca šipkom

Kako je "Blic" Živković je optužen da je ženi smrskao lobanju sa 10 udaraca gvozdenom šipkom a potom je pokušao da je pokušao da iscenira razbojništvo i isfingira premetačinu. Ali, veštim forenzičarima niške policije i zavoda za sudsku medicinu nisu promakli tragovi zločina, tako da je ubrzo bio uhapšen. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu