Šta Kragujevčani misle o Rezoluciji o Srebrenici? - iKragujevac


Vesti

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, danas u Njujorku, na dnevnom redu će biti debata i glasanje država članica o usvajanju Rezolucije o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima na tom području tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Donošenju rezolucije, čija je najava izazvala nove političke podele u regionu, oštro se protive Srbija i Rusija smatrajući da je usmerena protiv srpskog naroda.

I građani Kragujevca, koje smo pitali za mišljenje, smatraju da se na ovaj način nanosi nepravda srpskom narodu.

Rezolucijom o Srebrenici ubistva više od 8.000 građana bošnjačke nacionalnosti, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini 1995. godine, biće definisana kao genocid.

Srbija i Republika Srpska smatraju da ovaj dokument ima antisrpski karakter i da će Srbima prišiti etiketu genocidnog naroda.

Pitali smo građane Kragujevca šta misle o rezoluciji.

Stručnjaci kažu da ovo pitanje treba da se prebaci sa političkog na pravni teren. U tom pravcu Republika Srpska, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, već je napravila prvi korak donošenjem pravnog akta. U tome je učestvovao profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Dragan Dakić, kao savetnik predsednika Narodne skupštine Republike Srpske za međunarodna pitanja.

Zbog protivljenja Srbije i Rusije Rezolucija o Srebrenici neće biti donesena putem konsenzusa na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Za usvajanje dokumenta biće potrebna većina glasova odnosno 97 od 193 države članice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu