Predstavom „Hasanaginica“ otvoren 18. Joakimfest u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti
Pod sloganom – Iluzije u ogledalu stvarnosti, večeras je u Knjaževsko srpskom teatru otvoren 18. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest.

LJubitelji pozorišne umetnosti od 10. do 17. oktobra moći će da pogledaju šest predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tročlani žiri oceniće i dodeliti dve nagrade: Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca. Prateći programi predviđeni su za malu scenu Knjaževsko srpskog teatra.

Joakimfest je prepoznatljiv festival savremenog, modernog, estetski, tematski i poetički referentnog pozorišta, koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv ne samo u lokalnoj zajednici već i širem regionu.

Joakimfest slavi i neguje društveno odgovorno pozorište koje progovara o aktuelnim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo. Ove godine šest predstava u takmičarskom programu, po izboru selektora dr Miroslava Radonjića. To su „ Hasanaginica“, „ Alabama“ „ San o zavičaju“ „ Naš razred“ „Bilo jednom na Brijunima“ „Što na podu spavaš“.

U žiriju Joakimfesta su: Željko Hubač, dramski pisac,Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu i Jelena Žugić prvakinja drame Dramskog teatra Skoplje.

Predstavom“ Hasanaginica“ LJubomira Simovića u režiji Dušana Tuzlančića, Gradskog pozorišta „ Semberija“ iz Bijeljine, i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke otvoren je festival.

Drugog festivalskog dana biće izvedena predstava „ Alabama“ Kazališta Virovitica.

Predstavi predhodi promocija knjige Joakim Vujić – sabrane drame, koju je priredila Isidora Popović, u izdanju Sterijinog pozorja. Inače,od osnivanja Festivala do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 150 predstava iz 25 zemalja u kojima je učestvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu