OBJAVLJENI PRVI SRPSKI NAUČNI RAD: Prikaz slučaja o koroni, autori kragujevački lekari - iKragujevac


Vesti

Srpski lekari i naučnici objavili su prvi naučni rad iz kategorije prikaz slučaja odnosno case report sa temom COVID-19 infekcije kod prethodno zdravog čoveka. Rad je objavljen u časopisu Serbian Journal of Experimental and Clinical Research – SJECR.

radrad.pngCilj autora je bio da urade ovo istraživanje, kako bi detaljno prikazali tok infekcije COVID-19, dijagnostiku i terapeutski pristup koji se koristi u Srbiji, a odabrali su da prikažu pacijenta srednjih godina, zdravog, bez ijedne druge bolesti kako bi videli efekte virusa na njegov organizam. Pacijent je lečen u Kliničkom centru Kragujevac u periodu tokom marta i aprila 2020. godine, hospitalizovan četiri dana nakon što su mu se pojavili simptomi. U pitanju je bio muškarac star 51 godinu koji nikada pre nije imao neku hroničnu bolest, vodio je zdrav način života, imao redovnu fizičku aktivnost i bio zdrav. Nažalost, tokom bolničkog lečenja razvio je ozbiljne komplikacije i smrtni ishod, bez obzira na nadljudske napore koje je zdravstveno osoblje učinilo da preživi. U radu je prikazan veliki broj podataka pa tako možemo videti rendgenske snimke pluća ovog pacijenta kao i vrednosti i promene telesne temperature i saturacije krvi kiseonikom tokom svakog dana hospitalizacije. Prikazane su i vrednosti laboratorijskih analiza kao i flow citometrija.

Autori rada su lekari, profesori i naučnici zaposleni u Kliničkom centru Kragujevac i na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Navešćemo ih onim redom kojim su navedeni kao autori u radu: dr Valentina Opančina – specijalista radiologije, saradnik u nastavi iz radiologije i apsolvent prava, prof.dr Predrag Sazdanović – V.D.generalnog direktora Kliničkog centra Kragujevac, specijalista ginekologije i akušerstva i profesor anatomije, prof.dr Dejan Baskić – specijalista mikrobiologije sa parazitologijom i profesor mikrobiologije i imunologije, dr Miljan Opančina – vojni lekar i doktorand, prof.dr Nebojša Zdravković – profesor i šef Katedre za medicinsku statistiku i informatiku, doktor nauka iz oblasti biomedicinskog inženjeringa, doc.dr Radiša Vojinović – specijalista radiologije, docent i šef Katedre za radiologiju.

Doc.dr Radiša Vojinović je u razgovoru sa nama ukazao na važnost ovakvog rada. On je istakao da je “krucijalno da i u ovako teškim trenucima nastavimo sa naučnim istraživanjima jer pored lečenja zaraženih, rada na prevenciji i otkrivanju virusa, moramo da nastavimo sa naučnim istraživanjima jer samo tako možemo pobediti virus. Takođe, izuzetno važan doprinos ima i dobra saradnja između institucija koja je u našem slučaju ostvarena kroz saradnju Kliničkog centra Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i njihovih rukovodioca prof.dr Predraga Sazdanovića i prof.dr Vladimira Jakovljevića. Samo kroz međusobnu saradnju između zdravstvenih radnika i institucija, zajedno, možemo da uspemo”.
Kontaktirali smo i korespondirajućeg autora dr Valentinu Opančina nakon njene objave na društvenim mrežama koju prenosimo: “Rad je napisan u toku vanrednog stanja u aprilu i posebno bih se zahvalila porodici pacijenta koja mi je dala odobrenje za istraživanje i koja mi je mnogo pomogla dajući mi sve neophodne podatke. Trenutno sam i sama zaražena, pa imam iskustva sa COVID-19 i kao pacijent, a ne samo kao lekar i naučnik.” Kako ona kaže rad je namenjen pre svega svima onima koji misle da teže ishode i komplikacije bolesti imaju samo oni koji već boluju od drugih bolesti, a trebalo bi da ga pročitaju i svi oni koji još uvek ne veruju u ovu bolest. Na kraju dr Valentina nam je rekla da je njena želja bila da se rad objavi u domaćem časopisu da bi bio vidljiviji među domaćom populacijom, posebno među studentima i zdravstvenim radnicima.

Rad je prošao naučnu recenziju a uredništvo časopisa SJECR na čelu sa prof.dr Vladimirom Jakovljevićem je u skladu sa tim, donelo odluku o objavi rada.

Rad možete preuzeti i pročitati na sledećim linkovima:

http://medf.kg.ac.rs/sjecr/index.php
https://www.researchgate.net/publication/346570406_LETHAL_OUTCOME_IN_A_HEALTHY_MAN_INFECTED_WITH_COVID-19
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu