STUDENTKINJA MEDICINE IZ ITALIJE O SRBIJI U DOBA KORONE - iKragujevac


Vesti

Pandemija korona virusa je promenila ljudske živote širom sveta. Mnogi su imali sreću da su početak ove epidemije dočekali u svojim kućama dok je bilo i onih koji su se u tom trenutku našli daleko od svog doma. Jedna od njih je studentkinja medicine iz Italije, Ana Lanote koja je u Srbiju došla 10. februara kao student na razmeni. U tom trenutku, u Italiji je već bilo pacijenata sa potvrđenom COVID-19 infekcijom, ali niko nije mogao da sluti šta će desiti u narednim danima.

Ana potiče iz pomorskog grada Barleta koji se nalazi na jugu Italije i pohađa petu godinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Fođi (University of Foggia). Prvi je i jedini student svog italijanskog univerziteta koji se preko Erazmus programa odlučio za razmenu studenata i dolazak na Univerzitet u Kragujevcu, tačnije Fakultet medicinskih nauka. Za razmenu se odlučila jer je želela da testira svoju nezavisnost, socijalne veštine u kulturi koja je drugačija od njene kao i da upozna nove predele, nove ljude i nove običaje. U izboru Univerziteta gde će obaviti razmenu je imala široku ponudu ali se odlučila za Univerzitet u Kragujevcu vođena instinktom koji se pokazao najboljom mogućom odlukom.

0 Ana Lanote.jpg“10. februara, Srbija me je dočekala i zagrlila. Kragujevac, tako lep i bogat istorijom i zelenim plućima, sličnim mojoj Barleti, bio mi je i biće mi uvek drag. Ljubazni i uslužni ljudi, nova i ukusna hrana. Pre početka epidemije u Srbiji uspela sam da upoznam delove grada Kragujevca, posetim jezero i park Šumarice sa njegovim spomenicima. Upoznala sam i druge Erazmus studente i podelila nekoliko bezbrižnih trenutaka pre uspostavljanja vanrednog stanja. Ali, iznad svega, bila sam u prilici da prisustvujem prvim predavanjima i vežbama na Fakultetu i osetim pažnju profesora prema meni, koja se još više pojačala nakon uvođenja vanrednog stanja”, navodi Ana koja je prvi student koja je na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu imala nastavu na engleskom jeziku.

 

“Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je bogat profesorima koji prevazilaze svoje profesionalne zadatke i koji se odlikuju ljudskošću, ljubaznošću i promišljenošću. Zahvaljujući njihovoj dostupnosti, uspela sam da naučim izabrane predmete i sjajno položim ispite. Prvih mesec dana nastavu na engleskom jeziku sam imala na Fakultetu a onda su mi profesori omogućili časove putem video poziva i online ispita, iako su u to vreme bili radno angažovani i u Kliničkom centru, poput pravih superheroja stizali su sve a nisu zaboravili na mene, iako im je to iziskivalo dodatno vreme i dodatan napor”, priseća se Ana i navodi da joj je čast što je upoznala ovakve ljude.

Iz tog razloga Ana Lanote je želela i da im se javno zahvali i da ih pomene. Bila je oduševljena činjenicom da joj je na početku studijskog boravka na Fakultetu medicinskih nauka, dobrodošlicu poželeo upravo dekan ovog fakulteta, prof.dr Vladimir Jakovljević. Rekao joj je da ne okleva da mu se obrati ukoliko bude naišla na neki problem i da će joj rado izaći u susret, kao što to čini za sve studente fakulteta. Tako je i bilo. 

1 Dekan prof.dr Vladimir Jakovljevic.jpeg     Nakon toga, upoznala je profesore koji su joj držali nastavu na predmetima koje je izabrala. Profesor Slobodan Janković, šef Katedre za farmakologiju joj je držao predavanja i vežbe na tom predmetu. Za njega, Ana kaže da je pravi primer strogog i zahtevnog profesora ali sve sa ciljem da student nakon završenih studija postane što bolji lekar. Osim njega, izdvojila je i dvoje profesora sa Katedre za radiologiju, čiji je predmet toliko zavolela da razmišlja da baš to bude grana medicine kojom će se baviti u budućnosti. Šef Katedre za radiologiju, doc.dr Radiša Vojinović je Anu upoznao sa sistemom rada na ovom odeljenju u Kliničkom centru Kragujevac. Objasnio joj je značaj radiologije kao dijagnostičke i terapeutske grane medicine i šta sve ona može da pruži. Njegovo iskustvo u ovoj oblasti i smireni, gotovo očinski pristup prema njoj i specijalizantima na tom odeljenju su impresionirali Anu i uticali na njenu želju da nauči što više iz ove oblasti. Pored njega, nastavu iz radiologije joj je držala i dr Valentina Opančina, saradnik u nastavi koja joj je bila posebno draga. “Dr Valentina je mlada profesorka i sa njom sam mogla najviše da se poistovetim. Pričala mi je da je i ona kao student učestvovala u razmeni više puta, u Nemačkoj i SAD i prenela mi je svoje internacionalno iskustvo i dala savete, što mi je jako značilo. U njenim predavanjima sam posebno uživala jer se trudila da mi pojednostavi i najkomplikovanije stvari kako bih ih što lakše zapamtila. Insistirala je na praktičnom delu i naučila me puno toga pa sad ponosno mogu da kažem da za mene rendgengrafije više nisu problem a ni skener”.

2 prof.dr Slobodan Jankovic.jpg

3 doc.dr Radiša Vojinović.jpeg

4 dr Valentina Opančina.jpeg           

Ova hrabra Italijanka nam na kraju kaže da uprkos nelagodnosti i emocionalnoj usamljenosti koju je osetila tokom vanredne situacije, može da smatra da je ova Erazmus razmena u Kragujevcu jedno od njenih najvažnijih životnih iskustava, jer je nateralo da poraste i zato bi preporučila Fakultet medicinskih nauka i Univerzitet u Kragujevcu bilo kojem studentu iz inostranstva koji razmišlja o razmeni. Definitivno će se vratiti u Srbiju da bi posetila predivna mesta u prirodi i neke od drugih gradova, pošto za to nije bila u prilici. Ipak, upoznala je divne ljude kojih će se uvek sećati.
                                                                         

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu