NESVAKIDAŠNJA PRIČA: Iz Čelareva preko Irske do ŠUMADIJSKE DOBRAČE! - iKragujevac


Vesti

Dalida Galijaš je pre 15 godina otišla poslom iz Čelareva za Irsku. Tamo je upoznala supruga Ijana Kofija sa kojim se pre pet godina doselila u šumadijsko selo Dobraču. Zajedno su mehaničarsku radnju za motore prebacili iz Irske u Šumadiju a njihove mušterije pređu i nekoliko stotina kilometara da bi popravili motor baš u njihovoj radionici. ...

Dalida Galijaš i Ijan Kofi iz Irske preselili su se u Dobraču, šumadijsko selo koje ih je privuklo svojim proplancima i prirodom još dok su 2010. godine putovali kroz Srbiju upoznavajući se sa različitim krajevima naše zemlje.

"Srbija je lepa, cela naša zemlja je lepa međutim ovaj trougao između Kragujevca, Topole i Gornjeg Milanovca se nama učinio kao deo gde bi nama najviše odgovaralo za život. Irska je zemlja u kojoj je život poprilično skup, poreza je mnogo i jako su visoki i na kraju se život svede na put do posla i rad. Ijan je meštanima bilo neobično da izgovore, pa su ga zvali Jan a na kraju su mu rekli- znaš šta ti ćeš da budeš Ilija, to nam ne lomi jezik", rekla je Dalida.

"Ovde je mirno, nema konstantne gužve kao u velikim gradovima i meni se ovakav način života ovde sviđa. Ja volim da sednem popijem kafu na miru pa da odem da radim moj posao a posle posla na kraju dana da sednem na terasu i da zajedno sa suprugom pozovemo društvo. U EU nema vremena za takav način života, svuda se žuri negde", rekao je Ijan.

Ijanova ljubav prema motorima traje već 22 godine pa je zajedno sa Dalidom otvorio mehaničarsku radnju u Dobrači.

"Ne gledam na sat kada sam u poslu, zanesem se i radim na rešavanju problema za mušteriju i taj posao sa motorima prosto volim, volim da radim rukama, opuštam tada mozak i ovo je za mene jedan divan posao. Kada vidim da na kraju motor ide perfektno to je velika stvar za mene", dodao je Ijan.

"Sada nam se dešava da imamo motore iz Nemačke, Austrije, Bosne, Hrvatske imamo i zahtev iz Crne Gore tako da sve više ljudi zna za nas a to što se nalazimo u selu nikome ne smeta", rekla je Dalida.

Okruženi prirodom kako sami kažu izabrali su za sebe kvalitetniji način života a pored mehaničarske radnje za motore u planu im je i da podignu plastenik i zasade voćnjak za sopstvene potrebe domaćinstva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu