''Šumadijska šljivovica'' dobila oznaku geografskog porekla - iKragujevac


Vesti

Geografske oznake za rakiju od voća „Šumadijska šljivovica“, posle više od dve godine sertifikacije, uspela je da dobije Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“.

Rešenje o priznavanju proizvodnje rakije sa geografskom oznakom donelo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a tim povodom je održana promocija u „Šumadijskom dućanu“, u Beogradu.

Regionalnu asocijaciju proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, čini 19 registrovanih proizvođača iz Šumadije, a njihov osnovni cilj okupljanja je unapređenje kvaliteta i standardizacija u proizvodnji voćnih rakija iz ovog regiona.

U praksi to podrazumeva proizvodnju voćnih rakija sa zaštićenim imenom i oznakom geografskog porekla Šumadija i pozicioniranje ovog pića kao regionalnog brenda.

Posle više od dve godine, Asocijacija je za svoj proizvod „Šumadijsku šljivovicu“ dobila oznaku geografskog porekla.

Proizvodnja „Šumadijske šljivovice“ počela je pre 15 dana ali, pošto prema sertifikatu mora da odstoji najmanje 18 meseci, na tržištu će se pojaviti 2021. godine.

Ovo je prvo rešenje o priznavanju geografske oznake po novom zakonu koji je usaglašen sa propisima Evropske unije.

Oznaka geografskog porekla predstavlja ozbiljan iskorak u pozicioniranju šumadijske rakije na nacionalnom, regionalnom i globalnom tržištu.

Projekat „Šumadijska šljivovica“ je, prema rečima direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenada Popovića, najbolje plasiran projekat u regionalnog razvojnoj strategiji.

Uspešna sertifikacija omogućiće dalji razvoj voćarstva u Šumadiji, a u planu je i da se povećaju zasadi autohtone sorte „crvena ranka“.

To će pomoći razvoju rakijskog turizma, gde će posetioci moći da probaju autentične proizvode iz Šumadije.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu