Potpisani Ugovori sa predstavnicima udruženja za projekte u oblasti kulture - iKragujevac


Vesti

U zgradi Gradske uprave danas su potpisani ugovori sa predstavnicima udruženja čiji će se projekti iz oblasti kulture finansirati ili sufinansirati sredstvima iz gradskog budžeta. Grad Kragujevac je za finansiranje ili sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi iz budžeta za 2019. godinu opredelio 28 miliona dinara, a odobreno je 53 projekta.

Konkursom za projekte u oblasti kulture koji se finansiraju ili sufinansiraju iz gradskog budžeta već petu godinu zaredom, kultura dobija kontinuitet ne samo kroz institucionalni već i kroz vaninstitucionalni okvir, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, prilikom potpisivanja ugovora. Kada je podrška udruženjima registrovanim za obavljenje kulturnih delatnosti odnosno civilnom sektoru u pitanju, opredeljeni iznos od 28 miliona dinara za 2019. godinu izdvaja nas u odnosu na ostale gradove u unutrašnjosti i dobro pozicionira na kulturnoj mapi naše zemlje. To je između ostalog, kaže Bjeletić utvrdio i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka prilikom istraživanja modela lokalnih kulturnih politika kao uslov za povećanje kulturne participacije.

Ove godine podržali smo 53 projekta i unapredili proceduru donošenja odluke. Članovi komisije su nezavisno vrednovali svaki prispeli projekat ponaosob, zatim je izvučen prosek ocena svakog člana komisije i na kraju su sabrani svi bodovi. Na ovaka način proceduru izbora projekata učinili smo transparetnijom ali i rezultate konkursa, pojasnio je Bjeletić.

Vodili smo se Uredbom Vlade Republike Srbije, koja uređuje merila i kriterijume za izbor projekata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije odnosno Jedinica lokalne samouprave i Pravilnikom koji bliže određuje način apliciranja.

Podržani su različiti projekti iz nekoliko oblasti umetničkog stvaralaštva. U muzičkom stvaralaštvu to su Arsenal fest, Internacionalni džez festival, Međunarodni festival kamerne muzike Convivium musicum, Internacionalni festival umetnika na harmonici, odnosno reprezentativni projekti koji su slika kragujevačke kulturne scene i grada Kragujevca. Podržani su projekti iz audio vizuelne umetnosti, kvalitetne izložbe slika, foto dokumentarne izložbe, projekti u cilju jačanja međunarodne kulturne saradnje. Prilikom odabira važni su bili i edukativni projekti čija su ciljna grupa deca i mladi, kako bi se i oni uključili u kulturni život grada Kragujevca.

Podržali smo projekte koji su uskladjeni sa opštim interesom u kulturi, one koji su održivi i okupljaju različite ciljne grupe, što može da omogući dalji kontinuirani razvoj publike u gradu Kragujevcu po čemu se mi danas i zvanično izdvajamo, zaključio je Bjeletić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu