Roditelji ne daju da im deca svedoče o tragediji na Srebrnom jezeru! - iKragujevac


Vesti

Roditelji drugara Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića nisu doveli sinove u Tužilaštvo. Žele, kako kažu, da ih zaštite, da ne bi ponovo doživljavali stres.

Drugovi braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića iz Trske kod Rače, koji su se 11. septembra utopili u Srebrnom jezeru, nisu došli u Veliko Gradište da daju izjavu tužiocu kao očevici nesreće, iako su prethodno uredno pozvani. Njih roditelji nisu doveli, a kao obrazloženje neki su naveli da "ne žele da njihova deca ponovo dožive stres", dok su drugi tvrdili da "nisu imali novac za prevoz".

Iznenadili smo se nedolaskom dece, jer nam to usporava i otežava postupak rasvetljavanja smrti njihovih drugova. - Rekao je Saša Milojković, osnovni javni tužilac u Velikom Gradištu.

U konsultaciji sa Višim javnim tužilaštvom u Požarevcu i Apelacionim sudom u Kragujevcu, odlučeno je da naredne sedmice tužilac Milojković i njegov zamenik odu lično u Raču. Oni će tamo obaviti razgovor sa svih 12 dečaka koji su, zajedno sa Stefanom i Nikolom, 11. septembra došli da igraju fudbalsku utakmicu, posle koje su svratili na Srebrno jezero sa direktorom škole i trenerom.

Pošto je reč o maloletnicima, razgovor sa njima obavićemo u prisustvu njihovih roditelja, kao i službenika Centra za socijalni rad - rekao je tužilac Milojković.

Braća Stefan i Nikola utopila su se tokom vožnje na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri svoja druga, dok su se na drugoj nalazila još četvorica. Navodno, u jednom trenutku, Nikola je pao u vodu, pa je brat skočio za njim da mu pomogne. Ubrzo su obojica potonula, jer su bili neplivači, a nisu imali zaštitne prsluke. Šta se zaista desilo na jezeru i kako su se braća našla u vodi, trebalo bi da se utvrdi na osnovu svedočenja njihovih drugova. Oni su jedini koji mogu da rasvetle ovu nesreću, jer su očevici sa obale bili udaljeni skoro 300 metara.

Tela dečaka sutradan su pronašli ronioci Žandarmerije, na dubini od oko pet metara. Dva dana kasnije uhapšeni su direktor OŠ "Karađorđe" iz Rače Zoran J. i trener Miloš G. koji su doveli decu u Veliko Gradište. Iza rešetaka se našao i bračni par Dragan S. i Milina S. iz Niša, vlasnici pedaline koji su je iznajmili maloletnicima i to bez zaštitnih prsluka. Oni su pritvoreni zbog sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte bezbednosti, za koje sleduje kazna od jedne do osam godina zatvora. Pritvor im je određen da ne bi uticali na svedoke, čije će saslušanje biti okončano naredne sedmice. Ukoliko branioci četvoro osumnjičenih ne predlože nove svedoke, oni će tada biti pušteni da se brane sa slobode.

PRIDRUŽILI SE GONjENjU

Do sada je obavljen razgovor sa roditeljima stradalih dečaka, kao njihovih pravnih sledbenika, koji su se pridružili krivičnom gonjenju osumnjičenih i istakli imovinsko-pravni zahtev. Oni su rekli da im je bilo poznato da će deca ići na jezero, ali da nisu znali da li im je neko za to dao dozvolu. Saslušan je i vlasnik druge pedaline, na kojoj su se vozila četiri dečaka i sa koje niko nije nastradao.

Izvor: Novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu