Prilagođavanje gradova starijoj populaciji će biti neizbežno! - iKragujevac


Vesti

Prema procenama SZO do 2020. broj starijih od 60 godina biće veći od broja dece mlađih od 5 godina. 

Do 2050. na planeti će živeti dve milijarde starijih od 60 godina, a sada ih je „samo” 841 milion
Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) do 2020. broj starijih od 60 godina biće veći od broja dece mlađih od pet godina. U nešto malo daljoj budućnosti (do 2050) broj stanovnika na planeti, starijih od 65 godina, iznosiće dve milijarde, dok ih je trenutno „samo” 841 milion.

Fenomen globalnog starenja sagledan sa pozitivne strane jeste rezultat unapređenog životnog standarda. Međutim, nosi i drugačije konsekvence. Pre svega onu da će veliki broj starijih ostati da živi u gradovima, adresama pogodnijim za ljude u punoj životnoj snazi.

Demografska tendencija naime poklapa se sa urbanizacijom planete. Zato će, u skorijoj budućnosti gradovi morati da se prilagode ovoj promeni.

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom već su skovali naziv „srebrni (sedi) gradovi”. Jer urbana naselja predodređena za mlade, užurbane, ali i inovacije i promene, moraće da dobiju lice predgrađa, ruralnih područja sa mirnijim tokovima prihvatljivijim za život osoba u trećoj životnoj dobi.

Usvaja se i novi termin „ejdž frendli” za sredine koje uspevaju da izbalansiraju potrebe različitih generacija. Osim zdravstvene zaštite, pažnja gradskih menadžmenta moraće da bude usmerena na potrebe zadovoljavanja socijalnih i kulturnih potreba ovog dela populacije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu