KG: Bitne uštede u javnim nabavkama! - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući centralizovanim javnim nabavkama, grad Kragujevac je samo za nabavku knjiga za odlične i nagrađene učenike ove godine uštedeo milion i po dinara.

Centralizacija je sprovedena za Gradsku upravu i sve ostale ustanove, društva i preduzeća čiji je osnivac Grad, a Kragujevac je prva lokalna samouprava koja je u postupak uključila i osnovne i srednje škole.

U Gradskoj upravi kažu da su osnovne prednosti ovog modela: ušteda troškova, veća kontrola i bolji kvalitet usluga koje pruža lokalni javni sektor.

Planom centralizovanih javnih nabavki, bilo je predviđeno da grad Kragujevac u 2016. sprovede ukupno 12 javnih nabavki.

Do sada je realizovano deset, jedna je u toku, a do kraja godine planirana je još jedna za nabavku energenata za predstojeću grejnu sezonu.

Prema rečima načelnice Uprave za javne nabavke, Danijele Drobnjak, svrha novog načina sprovođenja javnih nabavki je, pre svega, ušteda i poboljšanje usluga na nivou čitavog javnog sektora u gradu.

U Gradskoj upravi za javne nabavke podsećaju da je uvođenjem centralizovanog sistema već ostvarena ušteda za nabavku goriva.

Sprovedena je i javna nabavka za električnu energiju, pa se sada svi računi plaćaju po jednoj tarifi.

Kragujevac je druga lokalna samouprava posle Beograda koja je pokrenula proceduru i postupke koji se tiču centralizovanih javnih nabavki. Međutim, centar Šumadije jedini je u ovaj sistem uključio osnovne i srednje škole.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu