BRAVO: Dok se zakon o viškovima hrane ne usvoji evo šta rade humani Kragujevčani! - iKragujevac


Vesti

Kad bi svako od nas sačuvao samo četvrtinu hleba koju u proseku baci svakog dana, mogao bi godišnje da pokloni gotovo 90 vekni siromašnima, kojima bi on značio život i zbog čega nijedno dete ne bi moralo da bude gladno.

Zato su u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike odlučili da predlože usvajanje zakona o viškovima hrane.

Jedan od glavnih problema donatora koji žele da poklanjaju hranu je to što moraju da plate PDV na donaciju u hrani, ukoliko su ostvarili pravo na povrat prethodnog poreza. Međutim dok se zakon zvanično ne usvoji a stvari ne organizuju i pokrenu, evo kako se snalaze i kome sve pomažu humani ljudi iz Kragujevca.

Četiri kragujevačka centra koji prave hranu – Studentski centar, Dom za učenike, Zavod „Male pčelice“ i Gerontološki centar, svakog dana izdvajaju za ugrožene, koji nemaju prava ni na narodnu kuhinju, 100 obroka. Hrana se deli sredom na punktu, a petkom se nosi kućama.

Za dve poslednje godine podeljeno je na ovaj način 18.670 obroka. Čuvanjem viškova hrane iz ove četiri institucije, nahranjeno je 517 gladnih ljudi. Projekat, koji je zaživeo uz pomoć volontera i institucija koje su se dobrovoljno prijavile, daje rezultate.

Projekat kragujevačkih ustanova podržali su Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Centar za socijalni rad „Solidarnost“ bira korisnike koji će steći „uslovno pravo“ da koriste ovako distribuirane obroke. U prednosti su socijalno najugroženije kategorije stanovnika.

Najviše kvalitetnih obroka daje Studentski centar. Hrana se proizvodi po najvišim standardima EU, a svaki obrok je netaknut, posebno izdvojen za tu namenu i svež.

(Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu