Nema taksija u gradu! - iKragujevac


Vesti

Na prvu akciju Republičke saobraćajne inspekcije nije se čekalo dugo. Rezultati su i za upućene ipak iznenađujući. Danas na ulicama grada Kragujevca ne možete da vidite gotovo nijedno taksi vozilo. U poređenju sa predhodnim danima kada se gradom kretalo oko 1000 vozila potpuno neverovatna slika.

Sve priče o legalnom taksi prevozu i fukcionisanju gradskih službi raspale su se sa prvim realnim kontrolama. Za koliko je novca „neko“ nadležan tolerisao saobraćajni haos a sve sa izgovorom zaštite socijalno ugroženih sugrađana pitanje je na koje još nema odgovora.

Bolje upućeni govore o iznosu od oko 100.000.000 dinara koji se dobija „preraspodelom“ u okviru ovog posla na godišnjem nivou bez kriterijuma. Prosta matematika ukazuje da je po jednom automobilu samo po osnovu neplaćenih obaveza po 2 zaposlena mesečno ostajalo preko 500 evra. Ako imate „dozvolu“ za nekoliko takvih vozila, iznos zarade se vrtoglavo uvećava. Kako lokalni inspektori nisu primetili stotine takvih vozila ostaje ključno pitanje.

Legalni taksisti u konkurenciji sa „ubačenim“ taksistima bez bilo kakvih troškova nisu imali nikakvu šansu, pa ne čudi što su stari taksisti propadali a novi biznismeni brzo dolazili i do desetina vozila u taksi prevozu.

Ko je bio veza u opštem sistemu korupcije nagađa se. Mada se pominju tri kafića u centru Kragujevca kao sedišta povezivanja gradskih inspekcija, posrednika i zainteresvanih vlasnika.

Koliko su bili zadovoljni vozači taksi vozila radeći često i po 15 časova za neretko i 700 dinara dnevno nisu razmišljali ni biznismeni ni moćnici koji su ekstraprofit delili međusobno.
Velika količina sivog novca „pravilno raspoređenog“ činilo je ovaj sistem tako fukcionalnim i do danas tako uspešnim. Naravno bez podrške pojedinaca iz državnih organa bio bi nemoguć.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu