Edukacija omladine za borbu protiv raka dojke - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja nacionalnog dana borbe protiv raka dojke lekari preventivnog centra Doma zdravlja Kragujevac organizovali su predavanje i demonstraciju samopregleda u školi za osnovno i srednje obrazovanje Vukašin Marković.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena., od koga u našoj zemlji svake godine oboli oko 4000 , a 1600 njih umre od posledica ove bolesti. Najčešće se javlja kod žena između 55. i 70. godine. Ukoliko se bolest otkrije na vvreme izlečiva je u više od 90 odsto slučajeva, zbog čega lekari Preventivnog centra Doma zdravlja Kragujevac ističu važnost preventivnih i samopregleda. 

Od raka dojke mogu oboleti i muškarci, ali se on češće javlja kod žena. Osim genetike, na koju nije moguće uticati, lekari skreću pažnju na faktore rizika koji se odnose na stilove života koje je moguće korigovati.

Nacionalno dan borbe protiv raka dojke obležava se sa ciljem da se podigne svest kod žena o značaju preventivnih pregleda i negovanja zdravih stilova života koji uključuju fizičku aktivnost, zdravu ishranu i izbegavanje stresa.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu