TOPOLA: Obnovljena kuća Radoja Domanovića - iKragujevac


Vesti

U Ovsištu kod Topole svečano je otvorena obnovljena rodna kuća velikog književnika i satiričara Radoja Domanovića, u kojoj se nalazi ogranak Gradske biblioteke iz Topole, saopštio je Beogradski aforistički krug.

Domanovićev spomen-dom rekonstruisan je sredstvima Ministarstva kulture i informisanje i Opštine Topola, koji su za ovu namenu izdvojili po 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prethodna obnova kuće, stare više od 150 godina, završena je 1973. godine.

Na otvaranju obnovljenog objekta govorili su Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, Aleksandar Čotrić, narodni poslanik u Skupštini Srbije, Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije i Slađana Mitrović, direktorka Gradske biblioteke "Radoje Domanović" u Topoli.

Svi govornici su izrazili nadu da će spomen dom Radoja Domanovića postati mesto u kojem će se održavati književne manifestacije, izložbe, koncerti i koje će posećivati učenici iz cele Srbije.

Radomir Andrić, predsednik UKS uručio je nagradu "Radoje Domanović" Bojanu Ljubenoviću iz Beograda, za najbolju knjigu satire u 2014. godini. Ljubenović je nagrađen za knjigu satiričnih priča "Pisma iz Srbije".

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i Udruženja književnika Srbije poklonili su primerke većeg broja knjiga ogranku Biblioteke u Ovsištu. U tom prostoru postavljena je i izložba "Stara Srbija" - sto crteža Živojina Andrejića.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu