Radnički u derbiju 7. kola Superlige pobedio Partizan - iKragujevac


Sport

Radnički je u "Jezeru" dočekao Partizan mt:s u 7. kolu. I pobedio 81:78 (22:23, 20:21, 21:16, 18:18).

 

Trijumfom pred oko 2.500 gledalaca Kragujevčani su uspeli donekle da ublaže bol zbog ispuštene prilike u polufinalu Jadranske lige, kada su imali dobijen meč protiv Crvene zvezde, samim tim i plasman u Evroligu, ali su u neverovatnom finišu izgubili.

Takođe, posle slavlja nad liderom Superlige, Miroslav Nikolić i njegovi puleni opet su ozbiljni kandidati za poziciju koja naredne sezone donosi nastup u ABA ligi, do koje bi teško stigli da su u sredu poraženi od "parnog valjka".

Junaci Radničkog bili su Teriko Vajt i Miloš Borisov, čije su tri trojke u finišu meča i smirena ruka s penala u najvećoj meri uticali na konačan rezultat.

Domaćin se bolje snašao u penal završnici, dok je lopta nakon poslednjeg pokušaja Vladimira Lučića da izbori produžetak sa preko osam metara završila na obruču.

Vajt je bio brvi strelac utakmice sa 26 poena (6-9 za tri), dok su po 12 u pobedničkoj ekipi postigli Birčević, Borisov i Nikolić. Kod crno-belih vrlo dobru partiju pružio je Lučić sa 20 poena (4-5 za tri).

Trener Partizana Duško Vujošević u startnu postavu uvrstio je Mihajla Andrića i Nikolu Milutinova. Nije mogao da računa na Dragana Milosavljevića, tako da se na "dvojci" oprobao Vladimir Lučić. Milosavljević se povredio na Fajnal foru u Laktašima i pod znakom pitanja je za naredni derbi koji crno-bele očekuje u subotu u Kruševcu protiv Mege.

Lučić i Vajt obeležili su prvu deonicu susreta u "Jezeru". Obojica su imali stopostotan učinak, kapiten Partizana je postigao 11 poena (tri od tri van linije 6,75 metara), a tamnoputi igrač Radničkog osam (dva-dva za tri poena).

Radnički je poveo, ali posle dva minuta igre crno-beli su sa dve vezane trojke Lučića preokrenuli rezultat - 7:4. U devetom minutu serijom 8:0 Radnički je ponovo stigao do vođstva 20:19.

Usledila je rezultatska klackalica, sve dok Bogdan Bogdanović i Davis Bertans nisu ponovo odveli Partizan na "plus šest" (28:22). Međutim, ni ovu razliku Beograđani nisu uspeli da sačuvaju. Za kratko vreme dozvolili su domaćinu da uhvati priključak, a opet je Vajt imao glavnu ulogu u tom stizanju i prestizanju prednosti crno-belih.

Amerikanac je bio sjajan u šutu iz daljine - nove dve "trojke" donele su promenu na semaforu 33:31.

Poveo je Radnički i sa 38:33, ali mu to, uz vrlo raspoloženog Vajta u prvih 20 minuta (17 poena 1-1 za dva i 5-5 za tri), nije bilo dovoljno da na odmor ode sa pozitivnim skorom. U Partizanu je proradio Bogdanović (u drugoj četvrtini 1-1 za dva i 2-2 za tri) i najviše zahvaljujući njemu šampion regiona je vodio 44:42.

Minut i po od početka drugog poluvremena crno-beli su opet stigli do maksimalnih "plus sedam" (50:43). Đorđe Gagić se odlično snalazio pod oba obruča, ispod svog je bio dobar u skoku, a na drugoj strani efikasan. Upravo njegovim istrčavanjem kontre i "kucanjem" Partizan je stigao do 54:45, pa je Miroslav Nikolić morao da reagujem tajmautom.

Stefan Birčević i Uroš Nikolić su očas posla "trojkom" i "dvojkom" prepolovili prednost protivnika. Bio je to dovoljan signal za Vujoševića da pozove svoje igrače na hlađenje. Ništa se nije promenilo na parketu, gde se prvi put od početka meča pojavio Nenad Miljenović. Bivši igrač Partizana je odmah pogodio iz naskoka i potpuno vratio Kragujevčane u igru - 53:55.

Vajt se dugo nije video u trećoj četvrtini, a svoje prve poene u drugom poluvremenu postigao je sa linije slobodnih bacanja u 28. minutu. Birčević je pokrenuo Radnički trojkom na "minus devet", ali nije iskoristio šansu za izjednačenje - promašio je oba slobodna bacanja.

Ipak, posle koša Bogdanovića, koji je Partizan odveo na 60:55, za manje od minut domaćin je napravio seriju 8:0 i stekao novu prednost. Vajt je "vratio" trojku, zatim Miloš Borisov pogodio još jednu i to "divlju" od tablu, da bi Birčević poentirao iz reketa za 63:60 pred poslednjih deset minuta derbija u Kragujevcu.

Dalekometnom paljbom otvorena je poslednja deonica. Prvo Borisov, pa Gordić...

Radnički je najveću prednost imao u 31. minutu 66:60, ali nije uspeo dugo da je sačuva dugo. Lučića na košgeterskom učinku nije bilo još od prve četvrtine, ali se vratio u poslednjoj. Vezao je sedam poena, a Partizan je u 35. minutu poveo 73:71.

Ispostavilo se da je to bilo poslednje vođstvo Beograđana. Borisov je opet bio precizan van linije 6,75, kao i smiren u penal završnici. Podršku je imao od Nikolića i Vajta!

Radnički na petom mestu sada ima učinak 3-4, a Partizan na prvoj poziciji 6-1.

RADNIČKI: Miljenović 4, Sinovec, Ćapin 8 (4as), Jović, Marković, Birčević 12 (6sk), Borisov 12 (3-4 za tri), Nikolić 12 (7sk), Krstović 2, Mijatović 5, Vajt 26, Vuksanović.

PARTIZAN: Andrić, Lovernj 5 (4sk), Milutinov 3, Vesterman 4 (3sk, 3as, 2izg), Gordić 11, Lučić 20, Bogdanović 11 (5sk), Gagić 9 (5sk), Musli 8, Čakarević, Đekić, Bertans 7 (0-2 za tri).

REZULTATI 7. KOLA:

Radnički - Partizan mt:s 81:78

Mega Vizura - Sloboda 100:62 (60:35)
/Marjanović 18, 9 sk, Avramović 12, 7 sk, 9 as - Stevović 15, 6 sk/

Crvena zvezda Telekom - Vojvodina 86:85

Konstantin - Metalac 20.00

TABELA: Partizan mt:s 6-1, Mega Vizura 6-1, Vojvodina 4-3, Crvena zvezda Telekom 4-3, Radnički 3-4, Sloboda 2-5, Metalac 1-5, Konstantin 1-5. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu