Zbog mogućeg nameštanja utakmice Radnički-Jagodina reagovao FSS - iKragujevac


Sport

Utakmica između Radničkog i Jagodine proteklog vikenda prva je u Srbiji pred koju su primenjene odredbe Pravilnika o prevenciji i sprečavanju nameštanja utakmica. ''Oficir za integritet'' FSS-a Milivoj Mirkov smatra da Kragujevčani time nisu sprečeni da pobede iako im je trijumf bio neophodan u borbi za opstanak.

Razlog tome jeste i činjenica da u kladionicama nije moglo da se igra na pobedu Radničkog, jer su postojale ''dojave'' kako će Jagodinci prepustiti bodove komšijama.

Kako bi predupredio takav scenario, FSS-ov ''oficir za integritet'' Milivoj Mirkov naložio je delegatu utakmice Predragu Matiću da pre početka utakmice upozna igrače i jednog i drugog tima sa pomenutim Pravilnikom i njegovim odredbama.

Meč je završen podelom bodova, rezultatom 0:0, a posle svega pojavile su se sumnje kako je ovim činom Mirkov na neki način poslao poruku Kragujevčanima da ''ne bi trebalo da pobede''.

– Nije korektno pričati „šta bi bilo da je bilo“. Niko nije zabranio Radničkom da pobedi, niti bi zbog toga utakmica bila proglašena neregularnom. Postupili smo u skladu sa Pravilnikom, ukazali smo da je nameštanje zabranjeno, i mislim da smo dobro uradili – kaže Mirkov.

Na pitanje da li ste postupkom unapred „obeležili“ klubove kao spremne da nameste utakmicu, Mirkov je odgovorio:

– Niko nije rekao da su klubovi pokušali da nameste utakmicu! Možda su igrači, sudije… Možda je kladionica pustila lažnu „dojavu“ zbog zarade… Možda smo i na lažnom tragu. Videćemo šta će pokazati nove informacije.

Mirkov je potvrdio da je meč Radnički 1923 – Jagodina prvi u Srbiji uoči koga su primenjene odredbe Pravilnika o prevenciji i sprečavanju nameštanja utakmica.

– Prvi put sam dobio informacije koje su ukazivale na moguću neregularnost utakmice. Zatražio sam proveru izvora i kad sam je dobio, pozvao sam delegata Matića. Nije bilo jednostavno, ali neka utakmica je morala biti prva – rekao je Mirkov.

On takve sumnje odbacuje, tvrdeći da je upravo zaštita regularnosti bila glavni motiv njegovog poteza.

''Nismo zabranili ni Radničkom ni Jagodini da pobede. Jednostavno, postupili smo onako kako kaže Pravilnik koji su propisali FIFA i UEFA'', objašnjava Mirkov.

izvor/foto: zurnal.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu