SNS : Komunalni problemi građana Kragujevca - iKragujevac


Politika

Dugogodišnjem problemu nedostatka kišne i neadekvatne fekalne kanalizacije u MZ Lepenica u mnogome je doprinela svojim nečinjenjem aktuelna lokalna gradska vlast. Ona se već nekoliko godina oglušava o zahteve građana iz nekoliko ulica da reši problem izlivanja fekalne kanalizacije u njihove domove - rečeno je danas na konferenciji za novinare SNS-a. 

Naime, već duži vremenski period (više od pet godina) građani koji žive u ulicama Stojana Protića, Sarajlinoj i Uskočkoj trpe štetu usled izlivanja kanalizacije u podrumske prostorije, suturene i dvorišta. I pored sopstvenih ulaganja (nabavka i montaža tzv. „žabljih“ ventila) kako bi se sprečio prodor zagađene vode u prostorije u kojima oni neretko žive i borave, problem i dalje postoji. Do pre nekoliko godina izlivanje se javljalo samo u slučaju bujičnih kiša, odnosno u zimskom periodu kada se zimski pokrivač naglo otapao. U poslednje vreme, međutim, broj izlivanja kao i količina vode se svakog narednog puta povećava, bez obzira na atmosferske prilike, tako da sada ne prođe mnogo vremena a da barem jedna porodica, odnosno kuća, ne bude pogođena plavljenjem usled izlivanja kanalizacije.

Milosavljević ističe da je nedopustivo da se i dalje prenebegava višegodišnji problem građana Kragujevca, koji zbog loše infrastrukture (nedovoljan prečnik cevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju, odnosno nepostojanje kišne kanalizacije, kao i nedovoljan kapacitet kolektora) ne mogu da se odbrane od nastanka štete koja je izvesna i trpe ne samo materijalno, već im je i zdravlje ugroženo svakim novim izlivanjem fekalne kanalizacije.

Iako su sa navedenim problemom građani odavno upoznali svi relevantne institucije poput Gradonačelnika, člana Gradskog veća za komunalnu privredu, Gradsku upravu za komunalne poslove i nadzor, Gradsku upravu za inspekcijske poslove, MZ „Lepenica i JKP „Vodovod i kanalizacija“, samo je JKP „Vodovod i kanalizacija“ našla za shodno da odgovori na pisani zahtev građana da im se reši problem. No, taj problem još uvek nije rešen.

Milosavljević na kraju zaključuje da je verovatno u većini država nezamislivo da u 21. veku postoji problem loše kanalizacije, naročito u užem gradskom jezgru, u urbanoj sredini. Umesto što svakodnevno, kao pokvarena ploča, ponavljaju da je Kragujevac „Grad budućnosti“, gradski čelnici bi trebalo da počnu da rešavaju komunalne probleme svojih građana, jer to im je osnovni posao. Međutim, oni izgleda ne žele da vide da se na 200 metara od strogog centra „Grada budućnosti“ izliva fekalna kanalizacija ljudima u kuće. Ako tako katastrofalno nizak nivo higijene i ozbiljno ugroženo zdravlje ljudi u centru grada nisu dovoljan motiv za to, onda se zaista postavlja pitanje šta je. 

 

Foto : sns

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu