Bivši funkcioner DSS-a osuđen zbog skrivanja Župljanina - iKragujevac


Politika

Viši sud u Beogradu doneo je pravosnažnu presudu o priznanju krivičnog dela kojom je bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije iz Kragujevca - Ljubiša Lazić, osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog skrivanja haškog optuženika Stojana Župljanina. 

Lazić je 25. decembra prošle godine sklopio sporazum sa Tužilaštvom za ratne zločine o priznanju krivičnog dela - da je u junu 2004. i januaru 2006, u periodu od po 15 dana u svojoj kući u Kragujevcu pomagao u skrivanju Župljaninu, tako što mu je obezbedio boravak, smeštaj i životne potrepštine. Haški optuženik i Lazić poslovno su sarađivali u vreme kada je Župljanin bio generalni direktor Duvanske industrije Banjaluka (1993 - 1999), a Lazić član Upravnog odbora Duvanske industrije Niš (DIN).

U ovom momentu, postupak se vodi protiv ukupno 22 osobe, sa osam osoba je sklopljen sporazum o priznanju krivičnog dela, dok je pred sudom u toku postupak protiv 10 osoba.

Župljaninova mreža pomagača otkrivena je zahvaljujući njegovom šifrarniku, koji je pronađen nakon njegovog hapšenja 11. juna 2008. u Pančevu. Šifrarnik je sadržao spisak mogućih lokacija u Srbiji za skrivanje kod prijatelja i rođaka. 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu