CIA : Srbi su nezadovoljni i sobom i drugima - iKragujevac


Politika

Profesor Univerziteta "Džon Hopkins" Dejvid Kenin ocenio je da Srbi ne samo da su nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom, što može uticati na ceo region. Ovaj doskorašnji analitičar CIA na pitanje šta je glavni problem južno od Save, odgovara da su Srbi najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni - ništa nije rešeno. 

Nije reč samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Posle vekova političkih, društvenih i ekonomskih promena još nisu uspeli da stignu dotle da budu srećni sa onim što je postignuto, a to pogađa ceo region - smatra Kenin.

Govoreći o demokratiji u Srbiji, Kenin kaže da mu je upalo u oči da posle prošlogodišnjih izbora partije koje su želele da formiraju vladu nisu pregovarale toliko o političkim i programskim principima, koliko o tome koja će da dobije koje državno preduzeće.

To znači da demokratija u Srbiji nije samo pitanje sistema nego i šta ko kontroliše. Danas u Srbiji imate situaciju da se ministar (Aleksandar) Vučić bavi pitanjima korupcije, dok premijer (Ivica) Dačić mora da objašnjava prirodu svojih ličnih kontakata. Vodi se i debata o tome šta je dozvoljeno, a šta nije u odnosima političara s biznismenima. Ono što gura Vučić, da korupcija bude u središtu pažnje, nije po sebi loša stvar, mada će zakomplikovati odnose među političarima - kaže Kenin.

Bivši analitičar CIA ocenjuje da u Srbiji još ne postoje pravila za odnose političkih i ekonomskih lidera.

Suštinsko pitanje je da li će srpski političari sebi priuštiti mogućnost da izgube neke bitke, da to svi vide i da oni sami to priznaju, a da pri tome zadrže samopouzdanje da će u sledećoj debati biti pobednici. Sve dok se to, kao mera poverenja u sistem, ne dogodi, i sve ostalo će biti neizvesno - poručuje Kenin. 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu