Miškoviću produžen pritvor za još 30 dana - iKragujevac


Politika

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu produžio je danas za još 30 dana pritvor vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću, rekla je danas portparol suda Maja Kovačević. 

Predsedniku Skupštine akcionara PZP "Niš" Dejanu Jevtiću pritvor je ukinut i on će biti pušten da se brani sa slobode.

Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je produžen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, precizirala je ona.

Miškovići, Đurašković i Jevtić uhapšeni su 12. marta sa još šest osumnjičenih da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Osim njih ostali osumnjičeni se brane sa slobode.
Prema Zakoniku o krivičnom postupku koji reguliše "tužilačku istragu", ukoliko i posle tri meseca i dalje budu postojali razlozi da ostanu iza rešetaka, o daljem produženju pritvora odlučivaće krivično vanpretresno veće suda, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da usledi u roku od šest meseci od pritvaranja osumnjičenih.

Sudija za prethodni postupak je u januaru ukinuo pritvor bivšem direktoru PZP "Niš" Zoranu Mihailoviću, direktoru "Šer korporacije" Ristu Ristiću i procenitelju "Konzita" Raši Zdravku.

Pritvor nije ni određivan bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP "Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru "Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.
Mišković i ostali pritvoreni se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Kada se saslušaju svi svedoci, a ostao je još jedan koji bi iskaz tužilaštvu trebalo da da iduće sedmice, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bekstva i uznemirenje javnosti.

Opasnost od bekstva mogao bi otkloni polaganjem jemstva, a poslednji razlog ceniće sud s obzirom na okolnosti celog procesa.

Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra. 

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu