Albanci napali Visoke Dečane - iKragujevac


Politika

Grupa lokalnih Albanaca iz Dečana probala je jutros na silu da uđe u manastir Dečane, a u tome ih je sprečio italijanski Kfor koji obezbeđuje manastir. Iguman manastira Sava Janjić kaže da iza još jednog u nizu nasilja na manastir stoje opštinske vlasti Dečana, ali da pogoršanju situacije doprinosi i činjenica da nema jasne osude iz kosovske vlade. 

Iguman kaže da je pokušaj upada u manastir reakcija lokalnih Albanaca na odluku Vrhovnog suda.

- Eparhija raško-prizrenska imovinski spor je rešavala legitimnim putem, preko Vrhovnog suda Kosova, ali očito da opštinske strukture ne pošutu svoje institucije i smatraju i dalje da rušenjem i nasiljem mogu da postignu svoj cilj. Ovo sve nanosi ogromnu štetu i ovo je ogromna sramota za Kosovo - kaže iguman. 

Iguman dodaje da se ovakvim delovanjem opštinskih vlasti razvija mržnja među narodima i da je reč i o pritisku na preostale i Srbe povratnike na Kosovu.

- Nosili su u rukama transparente "Ovo je naš manastir" i "Dalje ruke od naše zemlje". Naglašavam da su Dečani deo svetske kulturne baštine pod zaštiotom UNESKO-a. Dečani nisu albanski manastir. U ovoj svetinji su monasi koji su između ostalog tokom rata pomagali i albanski živalj- kaže Sava Janjić za "Blic".

Otac sava Kaže da je povodom celog slučaja na vezi s međunarodnim predstavnicima. 

 

Foto :rts

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu