Prvi konkretni rezultati Ministarstva poljoprivrede - iKragujevac


Politika

I pored činjenice da je od stupanja na vlast prošlo samo šest meseci, Srpska napredna stranka je ispunila značajan deo predizbornih obećanja vezanih za agrar i poljoprivredu - rekli su danas u ovoj stranci. 

Prvi od uspešnih projekata predstavlja rebalans budžeta za 2012. godinu, kojim su obezbeđena značajna sredstva za pomoć selu. Zahvaljujući zalaganju i naporima ministra Gorana Kneževića da istraje u obećanju koje je dao građanima Republike Srbije, do 31.12.2012. godine isplaćeno je čak 99% sredstava namenjenih agraru, što se nije dogodilo u zadnjih nekoliko decenija. 

Takođe, Ministarstvo je uložilo maksimalne napore u sanaciju štete nastale kao posledica suše, a ispunjeno je i jedno od osnovnih predizbornih obećanja - donet je Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Donošenjem Zakona  o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju po prvi put veliki broj rešenja vezanih za subvencije i premije dobio je zakonske okvire. Godinama unazad, do donošenja predmetnog zakona, ova pitanja i rešenja bila su regulisana uredbama. Nije postojao jasno definisan plan za narednu godinu, a čak i kada su postojale određene smernice, rešenja i planovi, isti nisu bili konzistentni. Menjali su se iz godine u godinu, što je dodatno otežavalo rešavanje spornih pitanja, pa samim tim i usporavalo razvoj poljoprivrede.

Novi zakon otklanja dosadašnju neizvesnost upravo zahvaljujući donošenju jasno definisanih zakonskih rešenja koja su dugoročna, čime se olakšava poslovanje poljoprivrednika, smatarju naprednjaci. 

Donošenjem ovog zakona rešena su mnoga bitna pitanja:

- Zakon je obuhvatio i odredbu po kojoj budžet za poljoprivredu ne sme biti niži od 5% budžeta Republike Srbije. Ne postoji grana poljoprivrede ili poljoprivrednik koji se ne može naći u ovim merama.

- Definisan je i minimalni iznos podsticaja od 6.000,00 dinara po hektaru. U budućnosti, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu, sagledavaće se realne mogućnosti za uvećanje predviđenog minimalnog iznosa podsticaja.

- Zakon je predvideo regresiranje na sledeći način: maksimalno će se regresirati 100 hektara, dok  je ostatak regresa moguće ostvariti preko dizel goriva, đubriva, semena, osiguranja useva i skladištenja.

- Predviđene su tri vrste podsticaja i to:

direktna plaćanja, u okviru kojih se nalaze premije za mleko, podsticaj za proizvodnju, regresi i kreditna podrška;

mere za razvoj sela i

posebni podsticaji. 

- Novi zakon predviđa i uvođenje registra subvencija koji će služiti za evidentiranje dodeljenih subvencija prema sledećem unosu podataka: kome su dodeljene subvencije, kakve subvencije su u pitanju i iznos dodeljenih subvencija. Sredstva ostvarena na osnovu podsticaja ne mogu biti predmet izvršenja.

- Zakonom se po prvi put izjednačavaju fizička i pravna lica, što nije bio slučaj u dosadašnjem sistemu subvencija.

- Osim jasnih i konkretnih segmenata koje zakon reguliše u odnosima poljoprivrednika sa državom,  regulisani su i odnosi na relaciji sa lokalnim samoupravama u smislu preciziranja mera koje smeju da primenjuju u svojim programima.

- Prdviđeni su i podsticaji za pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, kao i jasno definisanje podsticaja za unapređenje konkurentnosti na tržištu i dostizanje standarda kvaliteta.

- Posebno ističemo da je pitanje organske proizvodnje zauzelo bitno mesto u zakonskim propisima.

- Po prvi put uvedene su subvencije u ribarstvu i živinarstvu. 

Kao što i sami možete zaključiti iz prethodno navedenog, dobili smo jedan sveobuhvatan i moderan evropski zakon koji (kakav) je bio neophodan našoj poljoprivredi.

Zakon je usvojen velikom većinom glasova, a naša skupštinska većina je prihvatila i usvojila i veliki broj amandmana opozicionih političkih partija.

U budućem periodu očekuje nas donošenje strategije razvoja  poljoprivrede, kao i zakona o zadrugama i udruživanju poljoprivrednika koji će zaokružiti neophodnu celinu.

U cilju obezbeđenja neophodnog plasmana i upošljavanja svih dostupnih kapaciteta, ministarstvo intezivno radi na pronalaženju stranih tržišta za plasiranje naših proizvoda. Prvi u nizu značajnih projekata jeste i projekat sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa kojim je upoznata šira javnost. 

 

Foto : sns kg
Izvor : sns  kg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu