Predsednik Nikolić pozvao turske privrednike da ulažu u Srbiju - iKragujevac


Politika

Turske privrednike predsednik Tomislav Nikolić pozvao da ulažu u Srbiji i poručio im da su za investicije otvorena sva polja. Nema Balkana bez Srbije, ali Srbija ne može na Balkanu da uradi sve što je potrebno bez pomoći Turske, istakao je predsednik Srbije. 

"Turska ima skoro sve. Nešto je dao Bog, nešto ste izgradili sami. Mi imamo mnogo toga, ali nam treba pomoć da to izgradimo i podignemo. Ne treba nam pomoć koju nećemo da vratimo – vi uložite, mi ćemo da zapošljavamo, a vi opet da ubirate profit", rekao je Nikolić na 12. sednici Poslovnog saveta Srbija–Turska u Istanbulu, na kojem su učestvovali privrednici iz dve zemlje.

Nikolić se na kraju dvodnevne posete Turskoj u Istanbulu susreo sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom.

Predsednik Srbije pozvao je turske privrednike da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Rusijom i koji omogućava veliki izvoz robe u tu zemlju.

"Vi znate šta znači veliko tržište, a mi vam nudimo da ga zajedno koristimo. Nemojte da propustite šansu. Nije Srbija neograničeno velika, doći će neko drugi", istakao je predsednik Srbije, navodeći kao primer veliko interesovanje iskazano tokom Samita zemalja Latinske Amerike i Kariba i EU u Čileu, ali i azijskih država.

Prema Nikolićevim rečima, turskim privrednicima otvorena su sva polja: energetika, poljoprivredna, tekstilna ili mašinska industrija, trgovina.

"Mi vam nudimo sporazum koji imamo sa Ruskom Federacijom – izvoz 80 odsto robe bez carine na teritoriju Rusije, a mi to sve ne možemo da pokrijemo za hiljadu godina", rekao je Nikolić.

Vlada će podržati privrednike

Privrednicima je poručio i da će imati podršku i u Vladi i u Kabinetu predsednika Srbije, kao i da će Srbija uraditi sve da otkloni birokratske probleme koji postoje i da suzbije kriminal.

Nikolić je ukazao i da je razvoj što tešnje saradnje Srbije i Turske neophodan i to, kako je istakao, posebno dok dve zemlje još nisu ušle u Evropsku uniju.

"Mi smo zemlja između Istoka i Zapada, o nas se otimaju i jedini i drugi. Naš je put EU, ali moramo da živimo dok ne dođe do toga, kao što i Turska to čini", rekao je Nikolić.

On je istakao da "nema Balkana bez Srbije, ali ni Srbija ne može sve na Balkanu da uradi bez Turske".

"Vekovi su iza nas, istina uglavnom u sukobima, ali da saberemo to vreme od 1389. do kraja sukoba, sada bar toliko treba da provedemo u razvoju dobrih odnosa", istakao je Nikolić, navodeći da dve zemlje mnogo toga povezuje – narodi, običaji, tradicija, jezik i izvanredni odnosi rukovodstava.

"Uzalud bi bilo da privrednici sarađuju a da se vlasti ne razumeju, ali mi se sada izvanredno razumemo. Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je da će i lično da primi svakog privrednika koji odluči da sarađuje sa Srbijom i lično da ga ohrabri. Za kratko vreme sreli smo se već dva puta da pokažemo svakom građaninu Srbije i Turske koliko je potrebno da sarađujemo", zaključio je Nikolić. 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu