Nemačka pomaže srpsko pravosuđe - iKragujevac


Politika

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Berlinu posle sastanka sa državnom sekretarkom Saveznog ministarstva pravde Nemačke Birgit Grundman da je Nemačka veoma zainteresovana da na polju pravosuđa sa Srbijom sarađuje na njenom putu evropskih integracija. 

"Nemačka je zainteresovana da Srbiji bude neka vrsta partnera u razvoju njenog pravosuđa i njenog pravnog sistema na putu evorpskih integracija, što do sada nije bilo prisutno u razgovorima između ministarstava Srbije i Nemačke” .

“Sledeće sedmice imaćemo završni ispit za polaznike Pravosudne akademije, a u martu prve novoimenovane sudije osnovnih sudova i zamenike osnovnih tužilaštava", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, jačanje uloge Pravosudne akademije, “kao jasnog i nedvosmislenog mehanizma kako se od diplomiranog pravnika postaje sudija ili zamenik javnog tužioca je veliki prioritet u reformi pravosudnog sistema u Srbiji”.

Prva generacija polaznika, koja je Pravosudnu akademiju pohađala dve godine polaže 4. 5. i 6. februara završni ispit na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Polaznici Pravosudne akademije prošli su najpre na prijemnom ispitu selekciju najboljih iz cele Srbije, nakon objektivnog testiranja znanja, podsetio je ministar i napomenuo da su tokom dvogodišnjeg učenja imali priliku da steknu praktična iskustva i znanja iz raznih oblasti pravne materije. Tokom pohađanja akademije polaznici su imali praktične obuke i rad u sudu na krivičnoj, parničnoj i prekršajnoj materiji, kao i u javnim tužilaštvima.Oni su obučavani da samostalno vode postupak i da još bolje nauče materiju.

Skoro svakog meseca su pratili predavanja, kako domaćih, tako i inostranih eksperata. Učili su o pravu Ervopske unije, krivičnoj pravnoj saradnji, zaštiti ljudskih prava, Evropskom sudu za ljudska prava, koji su imali priliku i da posete. Takođe su pohađali predavanja o rodnoj ravnopravnosti, borbi protiv diskriminacije, institucijama EU, pravu konkurencije, porodičnom pravu, novom parničnomi krivičnom postupku... Svakako je korisno u toku obuke slusati strucnjake navedenih oblasti sto siri znanje i prakticne sposobnosti.

Pravosudna akademija je nova institucija u Srbiji, koju će morati da završne sve buduće sudije i tužioci, kako bi mogli da konkurišu na nekom od narednih izbora.Oni će zbog svojih specijalističkih znanja i veština vođenja postupka imati prednost nad svim ostalim diplomiranim pravnicima sa polozenim pravosudnim ispitom prilikom izbora.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu