Tabaković : Beko je inteligentan i veoma vešt čovek - iKragujevac


Politika

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas, povodom saslušanja biznismena Milana Beka, da će on dati neka objašnjenja oko privatizacije Luke Beograd, ali da će "pre nastradati ljudi oko njega, nego on sam".

 

"Mislim da je on vrlo vešt čovek i da jeste neko ko se bavi velikim poslovima, ali pre mislim da će neki oko njega nastradati, nego on sam i to ne zato što ga neko štiti, nego zato što je on veoma, veoma inteligentan čovek, koji dugoročno gleda na budućnost", rekla je Tabaković.

Odgovarajući na pitanje na koga misli kada govori o ljudima oko Beka, Tabaković je objasnila da misli na ljude koji su pristali da mu služe, tumačeći zakon i na one koje je Beko hteo da koristi kao "rukavice". Tabaković je rekla da Beko po profesiji nije ekonomista, već saobraćajni inženjer, "ali izgleda ekonomiju poznaje bolje od mnogih ekonomista, pogotovo da se provuče kroz pukotine koje zakon ostavlja".

Prenoseći lična iskustva, jer je sa Bekom sarađivala u Vladi Srbije 1998. i 1999. godine, Tabaković je rekla da je on tip čoveka koji "ne staje na trulu dasku", jer se on obično dobro obezbedi u poslovima koje radi.

Govoreći o pismu NBS upućenom Vladi Srbije, Tabaković je ocenila da je ono izazvalo veliku pažnju javnosti i podsetila da je po sporazumu sa vladom iz 2008. godine, NBS dužna da vladu pismeno obavesti kada je inflacija viša od cilja za tu godinu duže od šest meseci. Tabaković je najavila da će naredne nedelje biti održan sastanak sa vladom, koji će biti posvećen stabilnosti cena na tržištu.

Kada je reč o rastu dugova građana po kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, Tabaković je rekla da Radna grupa NBS ispituje kako je došlo do udvostručenja tih dugovanja. Kada Radna grupa ustanovi ko je odgovoran, izaći će u javnost sa merama i to će biti najviše za dve nedelje, nagovestila je Tabaković. NBS trenutno sprovodi mere koje treba da pojeftine kredite, ali te mere ne mogu odmah da da daju rezultate, već postepeno, objasnila je ona.

Odgovarajući na pitanje da li bi eventualni parlamentarni izbori uticali na monetarna kretanja i stabilnost NBS, Tabaković je rekla da to ne treba da utiče na rad NBS, niti na politiku centralne banke. Na pitanje da li dobro sarađuje sa Ministarstvom finansija i da li se prebrzo zadužujemo kao džava, Tabaković je odgovorila da je ta saradnja odlična i da je zaduživanje bilo neophodno da bi
država mogla da funkcioniše.

U odgovoru na pitanje da li su tačni navodi lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da je ona svojevremeno bila u Upravnom odboru Metals banke (koju je preuzela Razvojna banka Vojvodine), Tabaković je to odlučno demantovala, napominjući da se to lako može proveriti u dokumentaciji. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu