Ako želite mir u Srbiji, budite jednaki prema svima! - iKragujevac


Politika

Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, optužio je vlasti u Beogradu da imaju nejednak odnos prema svojim građanima, odnosno prema Bošnjacima u Sandžaku i ukazao da je njihov položaj izuzetno težak. 

“Izuzetno je težak polozaj Bošnjaka u Srbiji. On se pre svega vidi u odnosu institucija prema njima, naročito u policiji, tužilaštvu i pravosudnim organima. Dobar početak za rešenje ove situacije bio bi veća zastupljenost Bošnjaka u ovim institucijama, rekao je ministar Ugljanin na konferenciji o socio - ekonomskim i bezbednosnim izazovima u Sandžaku koju u Beogradu organizuju USAID i Centar za spoljnu politiku.

Ugljanin je rekao da su Bošnjaci lojalni građani Srbije ali da većinski deo stanovništva i vlasti u Srbiji to ne prepoznaje. On se založio za regionalizaciju države čiji bi deo bio region Sandžaka.

"Država se mora isto ponašati prema svima ako želi mirni prosperitet", rekao je Ugljanin.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra ocenila da napetosti i gotovo nepomirljivi stavovi među različitim grupama u Sandžaku onemogućavaju zajedničku platformu za razvoj Sandžaka. Ona je naglasila da su mnogi problemi koji postoje u Bošnjačkoj zajednici inicirani iz Beograda.

Na skupu je ukazano da je ekonomska nerazvijenost najveći problem Sandžaka, i da je 52 odsto stanovništva nezaposleno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu