Oštre kazne za ''nezakonito bogate'' - iKragujevac


Politika

Usvajanje Zakona o poreklu imovine, kao i uvodjenje ustavne odredbe koja će nezakonito bogaćenje definisati kao krivično delo koje ne zastareva je neophodno, izjavio je član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić. 

Na okruglom stolu "Krivično delo nezakonito bogaćenje i provera porekla imovine" u Agenciji, Čupić je rekao da je provera porekla imovine veoma važna jer nezakonito bogaćenje narušava poredak društva i stvara nejednakost medju gradjanima.

Ono, istakao je Čupić, proizvodi "mali broj oholo bogatih i veliki broj očajno siromašnih".

Čupić je podsetio da postoje procene prema kojima u Srbiji izmedju 30 i 40 odsto novca cirkuliše nelegalnim tokovima, što je veoma opasno, jer su to sredstva koja su bez kontrole i koja se koriste za kupovinu uticaja, zakona i političkih partija, kao i za stvaranje mreže ucena.

On je ocenio da taj problem ne može da se reši primenom Zakona o unakrsnom ispitivanju imovine, jer se radi o selektivnoj primeni koja ne obuhvata sve potencijalne izvršioce krivičnih dela.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda Biljana Sinanović ocenila je da bi u primeni takvog zakona moglo da dodje do velikog broja problema, pre svega jer bi time bio narušen princip po kojem zakon ne može da važi retroaktivno.

Sinanovićeva je dodala da bi uvodjenje odredbe po kojoj nezakonito bogaćenje ne može da zastari ugrozilo pravnu sigurnost gradjana, jer se u trenutku izvršenja krivičnog dela mora tačno i precizno znati kolika je kazna za to delo.

Prema njenim rečima, postojeći Krivični zakonik Srbije je dovoljno obiman i sveobuhvatan i omogućava krivično gonjenje tih dela, a problem je samo u primeni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu