Vulin: Institucije Srba ostaju na Kosovu - iKragujevac


Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da institucije Srba na Kosovu i Metohiji ostaju i da ne treba unositi nemir među Srbe u južnoj srpskoj Pokrajini. 

Vulin je objasnio da je Beograd u poslednjoj rundi dijaloga uspeo da obezbedi da novac od carina ne ide u budžet Prištine, već u poseban fond, u kome će, kako je rekao, biti predstavnik Srba sa Kosmeta i privremenih institucija u Prištini, a odluke će se donosti konsenzusom.

„Novac ide u međunarodni fond, odnosno u fond koji će kreirati visoki predstavnik EU na Kosovu i Metohiji. U njemu će biti predstavnik Srba sa severa Kosova i Metohije i biće predstavnik privremenih institucija u Prištini, a odlučivaće se konsenzusom. Dakle, Srbi imaju pravo veta i taj novac će moći da se koristi isključivo na prostoru Kosova i Metohije”, objasnio je Vulin.

On je dodao da će sprovođenje sporazuma biti kontrolisano od strane tripartitne komisije u kojoj će se nalaziti i predstavnik Srba sa severa Kosova i Metohije, pa će sam na licu mesta moći da se uveri i kaže šta je kršenje sporazuma, a šta nije.

Vulin je napomenuo da će se narednih dana samo nastaviti proces implementacije sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.
„Nemojmo da unosimo nemir u Srbe na Kosovu i Metohiji, institucije ostaju. Ništa nije dogovoreno. Nikakvih novih dogovora nema, ništa se od sutra neće desiti, nastaviće život kao i do sada”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, „naša preduzeća koja imaju sadašnje registracije, bilo da ih je registrovao UNMIK ili Agencija za privredne registre, neće morati ponovo da se registruju, koristiće i dalje isti PIB broj i neće ući u drugi poreski sistem”.

„Srbija ne sme da dozvoli da Srbi na Kosovu i Metohiju ostanu bez pažnje svoje države, da ostanu bez svog sistema, da ih bilo ko gurne u sistem nečega sto pokušavaju da naprave kosovskom državom”, podvukao je Vulin.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu