Mustafa : Preševska dolina da se pripoji Kosovu - iKragujevac


Politika

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu. 

U izjavi za jagodinsku televiziju "Palma plus" on je podsetio na glasanje 1992. godine o političkoj, teritorijalnoj i kulturnoj autonomiji Preševske doline i Platformu iz 2006. godine i rekao da Albanci Preševske doline "stoje i dalje iza ovih dokumenata".
Prema njegovim rečima, u poslednjem pasusu političke platforme kaže se da "ako dođe do cepanja bilo kog dela teritorije Kosova, onda će se Albanci Preševske doline angažovati da budu deo teritorije Kosova".

- Sa Kosovom se graničimo, imamo istu kulturu, govorimo isti jezik. Kada postoji težnja Srbije, odnosno premijera Ivice Dačića da se poboljša položaj Srba na severu Kosova i celoj teritoriji Kosova, zašto i mi ne bismo tražili da se ista prava i standardi koji se primenjuju na severu Kosova, primenjuju i u Preševskoj dolini - rekao je Mustafa u izjavi emitovanoj kasno sinoć.

Srbija bi, smatra on, trebalo da prvo uradi za Alabance u Preševskoj dolini ono što radi za Srbe na severu Kosova, i pokaže zvaničnicima Kosova, Evropske unije i celog sveta kako se primenjuju prava nacionalnih manjina.

- Međutim, vlast u Beogradu nije zainteresovana da se primene isti standardi za nacionalne manjine dve susedne države, da budu isti za Srbe na severu Kosova i Albance u Preševskoj dolini - rekao je Mustafa.

Prema njegovom mišljenju, ako Srbija nije u stanju da Albancima u Preševskoj dolini pruži uslove da se osećaju kao ravnopravni građani Srbije, onda oni imaju pravo da odu tamo gde će imati bolje uslove za život.

- Nama iz Beograda niko ne dolazi. Predsednik sam opštine Preševo od kraja 2005. godine i do sada nijedan ministar, nijedan predsednik, ni premijer, ili neki drugi zvaničnik Vlade Srbije nije posetio opštinu Preševo. Dolaze do Vranja, ili u Kopnenu zonu bezbednosti da posete snage vojske ili Žandarmerije, kao da Preševo ne postoji - rekao je Mustafa.

Kada se ovde postavi neki simbol entiteta Alabanaca "onda iz Beograda podižu tenzije, upućuju pretnje, ultimatume prema svojim građanima Alabancima, ako upošte računaju Albance kao svoje građane", naveo je Mustafa.

On takođe smatra da su pripadnici bivše terorističke OVPBM "ratnici protiv snaga sistema SR Jugoslavije i Crne Gore", da su oni "dali doprinos raspadu sistema devedesetih godina" i da su amnestirani.

Mustafa je međunacionalne odnose Srba i Albanaca u Preševu ocenio kao dobre i napomenuo da "nisu bili poljuljani ni za vreme oružanih sukoba devedesetih a ni sukoba u Preševskoj dolini 2000. i 2001. godine".

- Mi ovde živimo zajedno - zaključio je Mustafa.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu