U junu datum za pregovore - iKragujevac


Politika

U slučaju da u aprilu izveštaj Evropske komisije o Srbiji bude pozitivan, onda se u junu može očekivati i pozitivna odluka o datumu početka procesa pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU), izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić. 

On je naglasio da su mu to u Briselu jasno rekli i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednik Saveta EU Herman van Rompuj.

Dačić je takvu poruku, kako je istakao, u Briselu dobio i od zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Rikera.

Prema Dačićevim rečima, Riker mu je rekao da SAD podržavaju aktivnosti Vlade Srbije i da će, sa svoje strane, dati doprinos evropskim integracijama Srbije.
Dačić je potvrdio da je sa Ešton razgovarao o datumu za početka pregovora i siguran je da se, ukoliko aprilski izveštaj Evropske komisije bude pozitivan, u junu može očekivati pozitivan ishod i dobijanje datuma.

Ako se dijalog bude nastavio ovim tempom i ukoliko bude dogovora koji bi išli korak dalje u relaksaciji odnosa Beograda i Prištine, što znači u prevazilaženju paralelizma institucija i uspostavljanju načina na koji funkcioniše zajednica srpskih opština, može se očekivati pozitivan ishod, objasnio je Dačić.

On je napomenuo i da je uslov da budu nastavljene unutrašnje reforme u Srbiji, onako kako je to definisano stavovima Saveta EU. Napredak u dijalogu je ključni uslov za pozitivan izveštaj Evropske komisije, precizirao je Dačić, ali je dodao da se od Beograda i Prištine ne očekuje da razreše sva pitanja, niti se traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Razgovori su statusno neutralni, traže se neka održiva rešenja koja će omogućiti normalno funkcionisanje života na Kosovu", rekao je Dačić. On je veoma zadovoljan i rečnikom kojim EU i SAD govore o Srbiji, kao i stavovima podrške država članica EU, Kine i Rusije.

"To je dokaz da je Vlada Srbije vodila ozbiljnu i odgovornu politiku", zaključio je Dačić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu