Uklonjen spomenik u Preševu [Video] - iKragujevac


Politika

Pripadnici žandarmerije uklonili su jutros u 7.15 spomenik bivšim pripadnicima OVPBM u centru Preševa. Izveštači sa lica mesta javljaju da nije bilo incidenata.

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je bager "Blok gradnje", koji je vezao užadima spomenik i podigao ga iz ležišta, uz pomoć još jednog bagera, prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

{youtube}nzLXjMfV-j4{/youtube}
{jathumbnail off}

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, nacelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država. Sa okolnih zgrada, mali broj građana posmatrao je akciju, javlja Tanjug.

Trg ispred opštine na kojem je do jutros stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić Tanjugu.

Premijer Srbije je rekao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Spomenik pripadnicima albanske OVPMB postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji predlog o rešenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premešten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj predlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane 

izvor:B92 video: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu