Niže cene ruskog gasa za Srbiju - iKragujevac


Politika

 Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio je danas da je cena ruskog gasa za Srbiju je izmedju 20 i 30 dolara niža nego za druge države Evrope. 

Jedino Rumunija ima niže cene gasa od Srbije, ali ta zemlja iz sopstvene proizvodnje zadovoljava 60 odsto potreba i nema velike za uvozom, za razliku od Srbije koja ima samo 15 odsto potrebnih količina i mora da uvozi gas, dodao je ministar.

"U okviru ukupne uvozne cene gasa iz Rusije, Srbija plaća troškove prolaza gasa kroz Madjarsku, izmedju 25 i 40 dolara na 1.000 kubika. To podiže cenu, a ne da nam Rusi prodaju skup gas", rekao je ministar Bačević.

On je izrazio očekivanje da će Srbija posle izgradnje Južnog toka imati mogućnost da još povoljnije kupuje gas iz Rusije.

"Gas će sigurno biti jeftiniji, nego što je sada, a taj energent je u ovom trenutku u Srbiji najjeftiniji, ako izuzmemo Rumuniju i Englesku, koja se snabdeva iz Severnog mora," dodao je Bačević.

Međudržavni sporazum izmedju Srbije i Rusije koji, kako je istakao, možda nije nasrećnije formulisan, što češto biva predmet uglavnom novinarskih spekulacija, daje nam prednost u odnosu na mnoge druge evropske države, kada je u pitanju cena gasa, koja je fiksna, ali i u pogledu garancija isporuka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu