Dačić kooperativan za EU i SAD - iKragujevac


Politika

Cilj Vlade Srbije je da otvori statusne pregovore sa Prištinom u Briselu, odnosno da dođe do “sveobuhvatnog i celovitog rešenja kosovskog pitanja”, kako je to juče rekao premijer Ivica Dačić. Priština zasad to odbija, a visoki zvaničnik EU rekao je da Brisel i Vašington još nisu odlučili da li da prihvate ponudu “kooperativnog srpskog premijera”. 

Nama je jasno da se koje god pitanje da otvorimo u tri koraka nađemo na političkom pitanju statusa i da bi tehnički pregovori prirodnije tekli ukoliko imamo dogovoren politički okvir. Međutim u ovom trenutku još nema spremnosti da se menja tehnički dijalog - rekao je zvaničnik EU uključen u tehničke pregovore Beograda i Prištine.

Današnji susret srpskog i kosovskog premijera u kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton trebalo bi da rezultira rešenjima o primeni sporazuma o prelazima koje tehnički timovi prethodnih dana nisu uspeli da razreše, ali i da se na njemu otvore veoma važna pitanja o paralelnim institucijama na severu Kosova i o slobodi kretanja. Zanimljivo je da na sastanak Dačić dolazi sa rezolucijom i platformom u kojima su ponuđena neka od mogućih konačnih rešenja za Kosovo, ali i da je najavljeno da Hašim Tači takođe donosi svoj predlog o kome se malo zna.

 Dačićev cilj je da u razgovorima sa Tačijem dođe do novog dogovora jer od toga zavisi dobijanje datuma za pregovore sa EU. Do dogovora bi trebalo da dođe ili o paralelizmu institucija ili o slobodi kretanja, odnosno da se srpskim i kosovskim zvaničnicima omogući da putuju. Nemačka je već poslala signal da nije zainteresovana da nam da datum pre septembra i dogovor s Prištinom je neophodan da bi se taj stav promenio - rekao je uoči sastanka izvor blizak srpskom premijeru.

Premijer Srbije rekao je da od sutrašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu ne očekuje značajnije odluke vezane za najteža pitanja jer će to, kako je naveo, biti predmet daljih razgovora. On je istakao da Srbija predlaže da se dođe do sveobuhvatnog i celovitog rešenja kosovskog pitanja i da je moguće razgovarati o svim temama koje bi proizašle iz sveobuhvatnog rešenja.

Ako toga nema, ako nema reči o statusu, konačnom sveobuhvatnom rešenju, onda je iluzorno razgovarati i da bilo ko pominje pitanje članstva Kosova u UN, jer Srbija na to nikada ne može da da saglasnost. Tu nema dileme, naša državna strategija je tu jasna - rekao je Dačić.

Tači je juče odbacio mogućnost davanja autonomije Srbima na severu Kosova u zamenu za podršku Beograda da Kosovo dobije stolicu u UN. U intervjuu AP-u Tači je pozdravio “promenu stava” Beograda, ali je naveo da članstvo Kosova u UN “ne zavisi od volje” Beograda.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič juče je najavila da će razgovor dva premijera biti vođen za vreme radne večere jer će to omogućiti da on traje duže, kao i da očekuje da ova runda dijaloga delom bude posvećena sprovođenju sporazuma o prelazima.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu